Čebelarska zveza Slovenije vas vabi na razgrnitev 3D kranjice – dogodek, ki bo prispevek Čebelarske zveze Slovenije ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije. Razgrnitev bo potekala v Čebelarskem centru Slovenije, Brdo pri Lukovici 8, 1225 Lukovica, v petek, 27. avgusta 2021, ob 19.00.

3D kranjica je edinstven poučni in promocijski pripomoček, ki je nastal z uporabo najsodobnejših tehnologij 3D tiska na osnovi MicroCT in mehatronskega sestava z računalniškim krmiljenjem in
avdio-video podporo na ekranu z zvočniki. Na Čebelarski zvezi Slovenije bomo razgrnili 3D kranjico – fizični model čebele v razmerju 1:100 (velikost 1,5 metra) z več kot 90 % morfološko podobnostjo z resnično čebelo delavko Apis mellifera carnica. Model 3D kranjica je postavljen na vrteči se platformi vgrajeni v repliko čebelnjaka in vsebuje gibljive dele ter devet poučnih animacij. K modelu pripada 3D tiskan model čebele za slepe in slabovidne v velikosti 20 cm.

Več informacij najdete v priponki:

2021-7 Vabilo 3D kranjica

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije se letošnje poletje predstavlja tudi v okviru razstave Ustvarjalnost je super hrana, ki jo organizira Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino ob 30. obletnici svojega delovanja, 30 let samostojnosti države, predsedovanje Republike Slovenije Svetu Evropske unije in razglasitev Republike Slovenije kot evropske gastronomske regije 2021.
Na razstavi bo področje intelektualne lastnine predstavljeno na nov in ustvarjalen način v povezavi in prepletu še z dvema širokima področjema, in sicer s kulturo oziroma kulturno dediščino in hrano oziroma gastronomijo.
Razstava želi poudariti, da je bila slovenska družba ves čas ustvarjalna in inovativna, ter hkrati navdušiti sedanje in prihodnje generacije za nadaljnji tovrstni razvoj.

Razstava je nastala v sodelovanju z več slovenskimi muzeji in institucijami (Tehniški muzej Slovenije, Muzej krščanstva na Slovenskem, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Slovenski šolski muzej, Združenjem SAZAS k. o., AIPA, k. o., Zvezo društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, Rokodelskim centrom Ribnica, Odborom za označbo porekla idrijske čipke ter Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano).

Razstava bo na ogled od 1. 8. – 15. 9. 2021 na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli v Ljubljani.

Vljudno vabljeni!

16 jul 2021

Boni 2021

Sporočamo vam informacijo v zvezi z vnovčitvijo novih bonov izdanih za l. 2021.

Na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid –19, ki ga je Državni zbor RS sprejel 7. 7. 2021 in je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 112/21 z dne 13. 7. 2021 ter velja od 14. 7. 2021, je uzakonil nov ukrep pomoči podjetjem – bon za izboljšanje gospodarskega položaja na področju gostinstva, turizma, športa in kulture.

Kot že samo ime ukrepa nakazuje, bon je namenjen izboljšanju gospodarskega položaja podjetij, katerih glavne dejavnosti sodijo v področja gostinstva, turizma, športa in kulture.

Zvezina glavna dejavnost je dejavnost invalidskih organizacij 94.991, iz česar izhaja, da v domovih oddiha ZDSSS ni mogoče koristiti novih bonov 2021.

Še vedno pa je mogoče koristiti turistične bone iz preteklega leta, do konca letošnjega leta.

Fundacija Chance for the Blind vas vabi, da oddate nominacijo za Svetovnega IDOLA!
Za prijavo nominacije na natečaj imate le še 14 dni.

Nominacija za svetovnega IDOLA (World IDOL)
Radi bi vas povabili, da nominirate kandidate za svetovnega idola slepih in slabovidnih.
Svetovni Idol je del tekmovanja Idol, ki ga je v okviru konference REHA za slepe na Poljskem organizirala fundacija Chance for the Blind.

Kandidate je mogoče predlagati v naslednjih kategorijah:
1. Kategorija: Svetovni IDOL – izjemna slepa ali slabovidna oseba, ki preseneča s svojo prizadevnostjo, energijo, iznajdljivostjo, dosežki ali videča oseba, ki se s svojimi izjemnimi sposobnostmi in časom posveča osebam z okvaro vida ter ključno prispeva k emancipaciji slepih in slabovidnih v družbo. Zmagovalec pridobi naziv Idola slepih in slabovidnih oz. krajše naziv Svetovnega IDOLA.
2. Kategorija: PODJETJE LETA
3. Kategorija: PRODUKT LETA
Prijava podjetij in izdelkov na tekmovanje stane 50 evrov + 23% DDV.

Prijavnica za imenovanje kandidata na natečaj
Natančnejši pravilnik o natečaju si lahko v anleškem jeziku preberete v PDF dokumentu, ki je dostopen na:
Na sledeči povezavi je priložen tudi obrazec za prijavo na natečaj : https://idol.chancefortheblind.org/

V obrazec boste vnesli kategorijo, ime in priimek kandidate, njegovo delovno mesto, kratek opis kandidata in razloge zakaj ga prijavljate (največ 800 znakov), priporočljiva je tudi fotografija kandidata in podati morate soglasje za sodelovanje na natečaju za Svetovnega Idola. V zadnjem delu obrazca boste vnesli podatke o osebi, ki kandidata na natečaj prijavlja.

Objavljamo izsledke raziskave iz diplomskega dela Katarine Klemenc, ki je študentka 3. letnika Fakultete za zdravstvene vede Slovenj Gradec. Med epidemijo COVID-19 se je obrnila na Zvezo društev slepih in slabovidnih in medobčinska društva slepih in slabovidnih s prošnjo za izpolnjevanje ankete.

slika virusa

V priponki si lahko preberete kako je epidemija COVID-19 vplivala na slepe in slabovidne:
Težave slepih in slabovidnih v času epidemije

Z nadgradnjo Evropske kartice ugodnosti do več dostopnosti blaga in storitev za invalide
Projekt Evropska kartica ugodnosti spodbuja socialno vključenost osebam, ki imajo status invalida, saj jim omogoča večjo dostopnost in dosegljivost tako proizvodov kot storitev. Na MDDSZ želijo imetnikom kartice omogočiti enotnejšo obravnavo in specifične ugodnosti v Sloveniji in EU, zato projekt nadgrajujejo, za kar je Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko že odobrila evropska sredstva.

Športno društvo slepih in slabovidnih vabi k udeležbi na Pokalu Slovenije v showdownu 2021.
Pričetek tekmovanja bo 30. 7. 2021 na Okroglem.
Več informacij in prijavnica v priponkah:

Vabilo na Pokal Slovenije v showdownu 2021 – pdf

Prijavnica na Pokal Slovenije v showdownu 2021

Posredujemo vam obvestilo o prostih delovnih mestih podjetja Lek d.d. Če koga zanima konkretno delovno mesto, se lahko za podrobnejše informacije obrne na gospo Jono Basle, njen kontakt je: jona.basle@novartis.com.

Prosta delovna mesta Lek_julij 2021

Vsak človek je zase svet,
čuden, svetal in lep
kot zvezda na nebu …
(Tone Pavček)

Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije je pretresla novica o izgubi svoje častne članice gospe Zore Tomič.
V svoji bogati poklicni poti je na različnih položajih še posebej izražala skrb za slepe in slabovidne, njihovo delo, izobraževanje in usposabljanje. Vedno je zagovarjala posebno skrb za invalide pri doseganju njihove enakopravne vključitve v družbo. Ohranili jo bomo v trajnem spominu. Naj ji bo lahka slovenska zemlja.

Fotografija častne članice ZDSSS, Zore Tomič

Matej Žnuderl, predsednik ZDSSS
Štefan Kušar, tajnik ZDSSS

Športno društvo slepih in slabovidnih vabi na planinski tabor, ki bo potekal med 23. in 25. 7. 2021 na planini Tegošče.
Več informacij in prijavnico najdete v priponki:

Vabilo Tegošče 202

Prijavnica Tegošče 2021