28.9. 2022

Predstavitev slepih in slabovidnih posameznikov na razstavi »Ustvarjalci sprememb« ob mednarodnem dnevu bele palice in svetovnem dnevu vida

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, skupaj z drugimi sorodnimi organizacijami po svetu, vsako leto jeseni obeležuje dva pomembna dneva: 15. oktober je mednarodni dan bele palice, vsak drugi četrtek v oktobru pa je svetovni dan vida.

Letošnje praznovanje začenjamo v četrtek, 29. septembra 2022, ob 11. uri, na Kongresnem trgu.

Vabimo vas, da se udeležite odprtja razstave “Ustvarjalci sprememb”, ki jo pripravljamo v sodelovanju s podjetjem Roche Slovenija ter Turizmom Ljubljana.

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije na razstavi skupaj s sponzorji predstavlja pomembne dosežke in delo petnajstih posameznikov in dveh športnih ekip, ki so kljub izzivom, ki jih prinaša okvara vida, aktivni in uspešni na različnih področjih (kulture, umetnosti, športa, družbenega življenja). Prav zaradi tega so iskreni pričevalci o življenju in delu s slepoto in slabovidnostjo. Resnični ustvarjalci sprememb.

V svojem okolju in širše v družbi s svojimi dosežki odpravljajo mite, tabuje in predsodke o sposobnostih slepih in slabovidnih in so kažipot prihodnjim generacijam. Posameznike, ki živijo polno in bogato življenje ter dokazujejo, da ovire v družbi niso prepreka za vrhunske dosežke slepih in slabovidnih.

Fotografija postavljene razstave na Kongresnem trgu

Razstava Ustvarjalci sprememb je del svetovne kampanje »Change makers« družbe Roche (Roche | Change Makers), katere cilj je povečati ozaveščenost o tem, kako izguba vida vpliva na vsakdanje življenje posameznika, oblikovati prostor za solidarnost, deljenje izkušenj in diskusijo o zdravju oči ter predstaviti posameznike, ki so gonilna sila napredka in sprožajo pozitivne spremembe.

Razstava bo na ogled od 26. septembra do 20. oktobra 2022.
Katalog- Ustvarjalci sprememb


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2024

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam