23.5. 2022

POSLANICA OB TEDNU SLEPIH IN SLABOVIDNIH

Prvi teden v juniju je že tradicionalno namenjen ozaveščanju videčih o potrebah in prilagoditvah ter tudi težavah, s katerimi se srečujemo slepi in slabovidni v vsakodnevnih situacijah. Te nam v vsakdanjem zasebnem, poklicnem in javnem življenju povzročajo vrsto bolj ali manj težkih izzivov, ki pa jih je v razumevajoči in odprti družbi, največkrat možno v veliki meri omiliti oziroma odpraviti.

Po dveh letih, ko je epidemija močno zaznamovala naša življenja in tudi izvajanje naših aktivnosti ter programov, si letos v okviru Tedna slepih in slabovidnih ponovno obetamo vrsto dogodkov v živo, s katerimi bomo prebujali zavest videčih o slepoti in slabovidnosti na eni strani ter se ponovno množično družili in veselili na skupnih srečanjih.

Letošnje leto je »supervolilno leto«, saj smo aprila volili novo sestavo Državnega zbora RS, jeseni pa nas čakajo še volitve Predsednika RS ter lokalne volitve članov občinskih svetov ter županov občin. Zaradi tega smo na Zvezi društev slepih in slabovidnih posebno pozornost posvetili dostopnosti volitev in volišč. V sodelovanju z direktorjem in strokovno službo Državne volilne komisije RS (v nadaljevanju DVK) smo izvedli več delovnih razgovorov, v okviru katerih smo predlagali prilagoditve, ki bi omogočale samostojnejšo izvršitev volilne pravice za slepe in slabovidne. Žal se stvari se na zadevnem področju premikajo počasneje, kot bi si želeli oz. kot so priporočila Evropske zveze slepih, ki temeljijo na Konvenciji OZN o pravicah invalidov. Kljub temu pa lahko izpostavimo z DVK dogovorjene novosti, saj smo na nedavnih državnozborskih volitvah slepih in slabovidni imeli na razpolago nekatere rešitve, ki jih v preteklosti nismo poznali. S pomočjo sredstev DVK smo tako letos prvič v zvokovni obliki pripravili javne objave o kandidatnih listah za vse volilne enote (od 1 do 8), vključno z dvema posebnima volilnima enotama (9 in 10) za volitve predstavnikov italijanske in madžarske narodnostne manjšine.

Prav tako smo vse vlagatelje kandidatnih list prosili, da nam pošljejo zvočne posnetke svojih programov, s katerimi smo informirali vas slepe in slabovidne člane. Ugotavljamo pa, da na samih voliščih še vedno potrebujemo določeno mero pomoči druge osebe. Z državno volilno komisijo bomo poizkusili v jeseni storiti še korak naprej, tako da bodo volitve predsednika še bolj dostopne osebam z malo, ali nič ostanka vida.

Poslanica ob tednu slepih

Brošuro in video o dostopnosti volitev ter prilagojeno gradivo DVK je dosegljivo tukaj:
/volitve-v-letu-2022/

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu

100 izletov po Sloveniji