Letos imamo supervolilno leto, saj bomo 24.4.2022 volili predstavnike v Državni zbor, jeseni pa bodo najprej volitve za predsednika republike in nato še lokalne volitve županov in članov občinskega sveta.

Ob tej priložnosti objavljamo stališče Evropske zveze slepih(EBU), ki ga na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije podpiramo:
Konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov zavezuje vse države, da “zagotavljajo invalidom politične pravice in možnost, da jih uživajo enako kot drugi”. To vključuje pravico do izražanja volje na volitvah. Žal standardni model glasovanja, ki se dandanes uporablja po vsej Evropi, to je označevanje izbranega kandidata ali stranke na glasovnici, ni dostopen, kar pomeni, da je večina od tridesetih milijonov evropskih državljanov z okvarami vida izključenih iz te osnovne politične pravice.
Evropska zveza slepih je pripravila poročilo, v katerem so pregledali stanje v posameznih evropskih državah. Preučili so, kako bi lahko volitve prilagodili, da bi bile dostopne in da bi omogočale enakopravno sodelovanje slepih in slabovidnih volivcev. Poročilo se tako osredotoča na posebne potrebe ljudi z okvaro vida glede dostopnosti in političnega udejstvovanja ter odločevalcem podaja natančne smernice za načrtovanje.

Evropska zveza slepih je ob tem pripravila kartek predstavitveni video z naslovom Dostopno glasovanje šteje!:

Brošuro o zagotavljanju dostopnosti volitev si lahko ogledate tukaj:
Brošura o zagotavljanju dostopnosti volitev

Pred bližajočimi se volitvami v Državni zbor objavljamo gradivo, ki nam ga je poslala Državna volilna komisija.
Gradivo vsebuje splošna navodila o glasovanju, seznam političnih strank, seznam potrjenih list kandidatov za volitve poslancev v državni zbor v volilni enoti ter seznam potrjenih list kandidatov za volitve poslancev v državni zbor po volilnih okrajih.

Gradivo je dostopno v zvočni in elektronski obliki:
Gradivo Državne volilne komisije

Na Zvezi si prizadevamo, da bi bile Državnozborske volitve v največji možni meri dostopne tudi slepim in slabovidnim, zaradi česar smo se obrnili na vse politične stranke, ki so vložile kandidatne liste za državnozborske volitve, s prošnjo za zagotavljanje možnosti seznanitve slepih in slabovidnih z njihovimi volilnimi programi.
Na spletni strani tako objavljamo programe vseh tistih političnih strank, ki so se odzvala vabilu ZDSSS in nam poslala njihove programe v prilagojeni zvočni obliki.

Objavljamo tudi posnetek s predvolilnega srečanja med predstavniki reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij, ki so povezane v NSIOS ter političnimi strankami, pri čemer so nagovorili aktualna vprašanja in ključne razvojne pobude s področja invalidskega varstva.

Volilni programi oz. povzetki programa v vzočni obliki


Razno

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam

Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
Zadnje objave

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
Sledite nam