13.9. 2021

Pred poletnimi počitnicami je Vlada RS vložila v zakonodajni postopek dva predloga zakonov, ki bistveno vplivata na življenje in delo slepih in slabovidnih; in sicer Zakon o dolgotrajni oskrbi dne 21. 6. 2021 ter 30. 6. 2021 Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni asistenci.

Prvi posega na področje že pridobljenih pravic slepih in slabovidnih po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter ukinja pravico slepih in slabovidnih do dodatka za pomoč in postrežbo, drugi pa ne rešuje krivičnega obračuna prispevka uporabnikov pri uveljavljanju pravice do komunikacijskega dodatka.

Predstavniki zveze so na različnih sestankih poskušali uradnike in politike prepričati z argumenti o potrebah in težavah slepih in slabovidnih, vendar neuspešno. Tako je bila sprejeta odločitev o pripravi in podpisovanju peticije, saj bomo poskusili še z več tisoč zbranimi podpisi slepih, slabovidnih, njihovih družin, prijateljev in podpornikov prepričati odločevalce v Državnem zboru RS, da ne bodo sprejeli odločitev v škodo slepih in slabovidnih.

Pri Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije, najstarejši reprezentativni invalidski organizaciji, opozarjamo na:

1. Predvideno ukinjanje uveljavljene pravice do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z Zakonom o invalidskem in pokojninskem zavarovanju, kot to predlaga predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi v postopku sprejemanja v Državnem zboru RS (153. člen)
2. Nepravično višino plačila slepih za 1 uro komunikacijskega dodatka, ki ga terja veljavni Zakon o osebni asistenci (26. člen).

Obrazložitev: Slepota in slabovidnost sta prepoznani kot ena najhujših oblik invalidnosti, saj preko vida v sodobnem okulocentrističnem svetu sprejemamo več kot 85% dražljajev in informacij iz okolja. Slepi in slabovidni imamo dvojno težavo – gibanje v okolju in dojemanje vizualnih sporočil ter ves čas potrebujemo pomoč tretje osebe in prilagoditve, da bi bilo življenje vsaj deloma primerljivo z ostalimi ljudmi. Dodatek za pomoč in postrežbo deloma omogoča zmanjšanje naših težav.
Nepravično in diskriminatorno pa je, da moramo slepi za eno uro pomoči na dan v primeru komunikacijskega dodatka prispevati ravno tako polovico svojega dodatka za pomoč in postrežbo (5 evrov na uro pomoči), kot tisti invalidi, ki imajo pravico do storitev osebne asistence 24 ur na dan (0,26 evra na uro pomoči). Poudariti pa želimo, da ena ura pomoči dnevno v primeru komunikacijskega dodatka še zdaleč ne pokrije potrebo slepih po pomoči druge osebe, zaradi česar je več kot upravičeno, da so slepi in slabovidni prejemniki dodatka za pomoč in postrežbo.

 
NA VAS NASLAVLJAMO PROŠNJO ZA PODPIS PETICIJE IN POMOČ PRI ZBIRANJU PODPISOV MED PRIJATELJI, SOSEDI, SORODNIKI, OZIROMA VSEMI POLNOLETNIMI OSEBAMI, KI SO PRIPRAVLJENI POMAGATI SLEPIM IN SLABOVIDNIM.

Peticijo lahko podpišete z oddajo elektronskega obrazca na povezavi:
spletni obrazec

ali pa si prenesete obrazec:
obrazec word
ki ga natisnete, zberete originalne podpise in pošljete na Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, Groharjeva cesta 2, 1000 Ljubljana

Besedilo peticije:
PETICIJA ZVEZE DRUŠTEV SLEPIH IN SLABOVIDNIH SLOVENIJE

Za vašo pomoč se vam vnaprej zahvaljujemo.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam