26.6. 2019

logotipi akcije Stopiva skupaj, osvojimo vrh

V okviru akcije Stopiva skupaj, osvojimo vrh, smo se v soboto, 22.6.2019 odpravili na Zelenico in na Boč, v nedeljo, 23.6.2019, pa na Čaven in Gospodično.

Pohod na Zelenico smo začeli iz Ljubelja, od koder so nas vodniki PD Tržič in Moravče popeljali do Doma na Zelenici. Vreme je kljub slabi napovedi »zdržalo« do našega prihoda na cilj. V planinskem domu je potekal kulturni program pod taktirko Mdss Kranj in Mdss Ljubljana z recitacijami, petjem, igranjem kitare in harmonike, tudi plesalo se je. Po okrepčilu, ki so nam ga postregli gluhi (hkrati z našo akcijo je potekala tudi akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah) smo se v rahlem dežju odpravili nazaj proti dolini.

Udeleženci pohoda na Zelenico

Foto: Katarina Černe

Ples v planinski koči na Zelenici ob harmonikaški spremljavi Franca Mlačnika

Foto: Katarina Černe

 

 

 

 

 

 

 

Prav tako v soboto, se je na drugem »koncu« Slovenije pričel pohod na Boč. Iz Prekmurja se je pripeljal avtobus s člani MDSS Murska Sobota, ki so na poti pobrali še člane MDSS Ptuj, drugi avtobus pa je krenil iz Celja. Prva skupina pohodnikov je vzpon pričela v Zgornjih Poljčanah, drugo skupino je avtobus odložil nekaj ovinkov kasneje. Na planinski dom na Boču so nas varno vodili vodniki PD Poljčane. Tudi na Boču so nas postregli gluhi natakarji. Osrednji dogodek je pripravilo in vodilo Mdss Celje.

Markacija na drevesu

Foto: Katarina Černe

V nedeljo smo se zbrali na Predmeji . Vodniki PD Ajdovščina in PD Moravče so številne pohodnike pospremili do koče Antona Bavčarja na Čavnu, kamor smo prispeli po slabih 2 urah. Uradni del je izpeljala Mdss Nova Gorica, kjer je imel poleg predsednika društva Igorja Miljavca govor tudi slovensko-francoski filozof, fotograf in aktivist Evgen Bavčar, rojen v vasi Lokavec pod Čavnom.  Vreme je bilo kot naročeno.

"Gasilska fotografija" pred kočo Antona Bavčerja na Čavnu

Foto: Edi Štrosar

Malo manj sreče z vremenom smo imeli v nedeljo na Gorjancih, kjer smo se od izhodišča pri Krvavem kamnu skupaj z vodniki PD Krka odpravili do vrha. Dež pa za slepe in slabovidne ter ostale pohodnike ni bil ovira, tako da smo uspešno prišli do Doma na Gospodični, kjer je osrednji dogodek izpeljala Ana Oražem iz Mdss Ljubljana.

pohod slepih in slabovidnih

Foto: Edi Štrosar

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, vodnikom, oskrbnikom koč in ostalim podpornikom.

V akciji smo sodelovali: Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS), Odbor planinstva za invalide/OPP – Planinska zveza Slovenije in Zveza Lions klubov Slovenije.
Slogan akcije, ki jo je vodila delovna skupina Za slepe in slabovidne ni ovir, je »Razgibajmo telo in duha.« Skupaj si prizadevamo, da bi slepe in slabovidne spodbudili k planinarjenju, gibanju v naravi in preseganju omejitev, ki si jih največkrat postavljamo kar sami.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS




Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam