Omogočamo dostopnost do knjižničnih gradiv v prilagojenih oblikah

Zvočni studio

Slepi in slabovidni radi posegamo po knjigi in morda boste presenečeni, veljamo za dobre bralce. Običajnega tiska slepi ne moremo brati, slabovidni pa le delno, s pomočjo nekaterih pripomočkov. A vsaka knjiga je lahko berljiva, če jo lahko dobimo v zvoku, brajici ali povečanem tisku. Žal pa je takšnih knjig malo. Le morda dober odstotek vseh knjig, ki jih lahko videči bralec dobi v knjigarnah ali knjižnicah, je v prilagojenih oblikah.

V okviru programa Založniške dejavnosti si prizadevamo ta odstotek povečati, zato pretvarjamo knjižna gradiva iz običajnega tiska v prilagojene tehnike za slepe in slabovidne (zvok, povečan tisk, brajica, računalniški zapis) ter omogočamo dostop do kulturnih dobrin, med katere sodijo tudi knjige in študijsko gradivo. S čim večjim številom knjižničnih gradiv v prilagojenih tehnikah je slepim in slabovidnim olajšan dostop do informacij o knjižnih novostih ter zagotovljene boljša obveščenost, možnost enakopravnega vključevanja na področju izobraževanja, večja informacijska samostojnost in razgledanost ter posledično tudi polnopravna vključenost v družbeno življenje.

Razno

SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA SLEPIM IN SLABOVIDNIM