1. ZAKON O IZENAČEVANJU MOŽNOSTI INVALIDOV

Na podlagi Zakona o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI) je bil 3. 10. 2014 v Uradnem listu RS, št. 71, objavljen PRAVILNIK o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila, ki podrobneje opredeljuje, kateri pripomočki pripadajo posameznim invalidom in pod kakšnimi pogoji.

Pravico do tehničnih pripomočkov po tem pravilniku lahko uveljavljajo osebe, če:

• so državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ali tujci, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji;
  • imajo 2., 3., 4. ali 5. kategorijo slepote ali slabovidnosti po definiciji slepote in slabovidnosti;
  • imajo kot gluhoslepe osebe 1., 2., 3., 4. ali 5. kategorijo slepote ali slabovidnosti po definiciji slepote in slabovidnosti ter najmanj 50-odstotno izgubo sluha po Fowlerju.

Pogoj za uveljavitev pravice je, da bodo sposobni tehnični pripomoček samostojno osebno uporabljati v skladu s posebnimi pogoji, ki so za posamezni tehnični pripomoček določeni v seznamu tehničnih pripomočkov.

Pripomočki po tem pravilniku so v skladu z 20. členom ZIMI sofinancirani v višini 85 odstotkov, 15 odstotkov pa prispeva uporabnik sam, razen tisti, ki prejemajo denarno socialno pomoč, in tisti, ki jim je priznan status po predpisih, ki urejajo družbeno varstvo duševno in telesno prizadetih oseb.

Za pridobitev pripomočkov se morate zglasiti na katerikoli upravni enoti, ki vam izda tako imenovano vrednotnico oziroma dokument, s katerim lahko pripomoček dvignete pri dobavitelju.

Pri obisku upravne enote morate imeti naslednje dokumente, ki jih morate predložiti pri vlogi za uveljavljanje tehničnega pripomočka, ki mora vsebovati:

• ime in priimek vlagatelja, EMŠO, naslov prebivališča (nujno predložiti veljaven osebni dokument);
  • naziv pripomočka, ki ga želi vlagatelj uveljaviti (pridobite iz seznama pripomočkov, ki je v nadaljevanju tega dokumenta);
  • izvid zdravnika okulista ali otorinolaringologa ali obeh za gluhoslepe (za naše člane je treba upoštevati izvid okulista, iz katerega je OBVEZNO razvidno, za katero kategorijo slepote ali slabovidnosti po mednarodni klasifikaciji gre – to je 2., 3., 4. ali 5. stopnja – izvid, na katerem je razviden samo odstotek izgube vida, se ne upošteva);
  • navedbo o priznanem statusu invalida po zakonu, ki urejajo družbeno varstvo duševno in telesno prizadetih oseb, če vlagatelj status ima, potrdilo izda pristojni Center za socialno delo in v tem primeru je pripomoček financiran 100-odstotno;
  • navedbo o prejemanju denarne socialne pomoči, če jo ob vložitvi vloge prejema – potrdilo izdaja pristojni Center za socialno delo in v tem primeru je pripomoček financiran 100-odstotno;
  • datum vložitve in podpis vlagatelja ali zakonitega zastopnika;
  • posebna dokazila, ki so pogoj za uveljavitev tehničnega pripomočka, če to izhaja iz seznama tehničnih pripomočkov.

Upravna enota lahko odloči o pravici do več tehničnih pripomočkov istega vlagatelja z eno odločbo.

Slepi in slabovidni so upravičeni do naslednjih pripomočkov (podrobnejšo razlago in pogoje za pridobitev za posamezni pripomoček pa si obvezno poglejte v prilogi, ki je na spodnji povezavi):

• govoreči žepni računalnik s šifro TP-0015,
  • indikator svetlobe s šifro TP-0016,
  • prenosna elektronska lupa s šifro TP-0017,
  • sinteza slovenskega govora s šifro TP-0018,
  • ura za slepe s šifro TP-0019,
  • ura za slabovidne s šifro TP-0020,
  • govoreči diktafon s šifro TP-0021,
  • govoreča osebna tehtnica s šifro TP-0022,
  • govoreča kuhinjska tehtnica s šifro TP-0023.

Upravičenec lahko izbira med enim od naslednjih pripomočkov TP-0028 ali TP-0029 ali TP-0030:

• mobilni telefon s šifro TP-0028,
  • tablični računalnik s šifro TP-0029,
  • prenosni osebni računalnik s šifro TP-0030.

Od 1. 1. 2016 pa bo omogočena nabava tudi naslednjih pripomočkov:

• programski vmesnik za uporabo osebnega računalnika za slepe s šifro TP-0024,
  • nadgradnja programskega vmesnika za uporabo osebnega računalnika za slepe s šifro TP-0025,
  • programski vmesnik za osebni računalnik za povečavo in branje s šifro TP-0026,
  • nadgradnja programskega vmesnika za osebni računalnik za povečavo in branje s šifro TP-0027.

Poleg zgoraj naštetih pripomočkov so v pravilniku tudi pripomočki, ki pripadajo gluhoslepim, in sicer:

(Upravičenec lahko izbira med TP-0009 ali TP-0010.)

• svetlobni/zvočni indikator – budilka s šifro TP-0009,
  • vibracijska ura –budilka s šifro TP-0010,
  • govoreča zapestna ura z vibratorjem s šifro TP-0012,
  • prenosna tipkovnica s šifro TP-0013,
  • magnetna tabla z izbočenimi črkami s šifro TP-0014.

Prosimo, da si v prilogi, ki jo najdete na spodnji povezavi, obvezno pogledate podrobnejšo razlago za pridobitev posameznega pripomočka, dobo, po kateri imate pravico do novega pripomočka, ter do katere višine se posamezni pripomoček sofinancira. Naj ob tem povemo, da je možno dobiti tudi dražje pripomočke, vendar mora upravičenec v tem primeru, poleg 15 odstotkov cene, sam pokriti tudi razliko oziroma višino stroška, ki presega določeno ceno za posamezni pripomoček.

Povezava na Prilogo s podrobnejšo razlago za pridobitev posameznega pripomočka na podlagi ZIMI:
PRILOGA s podrobnejšo razlago za pridobitev posameznega pripomočka na podlagi ZIMI

2. VODNIK PO PRAVICAH IN UGODNOSTIH SLEPIH IN SLABOVIDNIH do 15.5.2016

1. Okvare vida – Vodnik po pravicah in ugodnostih slepih in slabovidnih oseb (15.5.2016)
Razno

Prijava na novičnik