12.2. 2024

Slovenci smo imeli enega prvih slepih smučarjev in enega prvih učiteljev smučanja slepih na svetu. V preteklosti je smučalo mnogo slepih in slabovidnih ljudi. Organizirano smučanje slepih in slabovidnih pri nas se je obdržalo zaradi dogodka Dan na snegu. Za organizacijo le-tega, je 8 let zapored vztrajno združevalo moči več soorganizatorjev: Lions klub Idrija, Hotel in smučišče Cerkno, smučarsko društvo Novinar, MDSS Nova Gorica in Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, pri čemer je koordinacijo vseh deležnikov vodil Igor Miljavec, predsednik MDSS Nova Gorica. Njihova srčnost in vztrajnost je obrodila sadove.

Slepi in slabovidni ljudje si želijo smučati, pri tem pa potrebujejo pomoč spremljevalcev. Zato pripravljamo prvo usposabljanje za spremljevalce slepih in slabovidnih pri smučanju in teku na smučeh v okviru programa: Mreža spremljevalcev za preprečevanje socialne izključenosti slepih in slabovidnih.

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije že vrsto let izvaja program »Mreža spremljevalcev za preprečevanje socialne izključenosti slepih in slabovidnih«, ki povezuje uporabnike ter videče spremljevalce po vsej državi. Ta program osebam s slepoto in slabovidnostjo omogoča, da dobijo spremstvo, ko ga potrebujejo in jih podpira v prizadevanjih za čim večjo samostojnost in vključenost v družbo, tudi v primeru smučanja.

Če ste tudi vi pripravljeni kakšen dan nameniti spremljanju slepih in slabovidnih pri smučanju ali pri teku na smučeh in imate dobro znanje smučanja ali teka na smučeh, vas vabimo, da se nam pridružite.

Plakat z vabilom na usposabljanje spremljevalcev pri smučanju

Vse zainteresirane vabimo, da se udeležijo brezplačnega usposabljanja za spremljevalce slepih in slabovidnih pri smučanju in teku na smučeh, ki bo potekalo v dveh delih in sicer:
Teoretični del, ki bo potekal v sredo 28. 2. 2024 med 15. in 19. uro v prostorih Centra IRIS, Langusova ulica 8 v Ljubljani.
Praktični del, ki bo potekal na enem od smučišč v soboto 2. 3. 2024.
Usposabljanje bo vodila Katjuša Koprivnikar, ki ima s smučanjem slepih in slabovidnih dolgoletne izkušnje.

Za prijavo in več informacij pokličite na telefonsko številko: 01 4700 244 ali pišite na naslov: klicni.center@zveza-slepih.si.

Prijave sprejemamo do ponedeljka, 26. 2. 2024.

Prosimo vas, da informacijo o usposabljanju čim bolj razširite, delite na socialnih omrežjih ter spodbudite svoje prijatelje in znance, da se nam pridružijo in postanejo del mreže spremljevalcev. Pogosto ne moremo narediti nič – tokrat pa lahko!

Program izobraževanja: PROGRAM USPOSABLJANJA spremljevalci


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam