11.10. 2022

»Edina tema, ki obstaja, je neznanje«

Svetovni dan vida, ki ga letos obeležujemo v četrtek 13. 10. 2022 in mednarodni dan bele palice v soboto dne 15. 10. 2022 sta dogodka, ko še bolj kot običajno ozaveščamo posameznike ter širšo javnost o pomenu zdravja oči ter o beli palici kot simbolu večje samostojnosti slepih in slabovidnih.

V ta namen bo Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (v nadaljevanju ZDSSS) organizirala več dogodkov. Na Kongresnem trgu v Ljubljani že od 26.9. poteka razstava »Ustvarjalci sprememb«, ki je del svetovne kampanje »Change makers« farmacevtske družbe Roche in mimoidoče seznanja o pomembnih dosežkih slepih in slabovidnih. Razstava bo na voljo za ogled do četrtka 20. 10. 2022.

Tako kot vsi člani družbe, si tudi slepi in slabovidni želijo čim večje neodvisnosti, mobilnosti in dostopnosti. ZDSSS že več kot 20 let izvaja posebni socialni program »Mreža spremljevalcev za preprečevanje socialne izključenosti slepih in slabovidnih«, ki povezuje uporabnike ter videče spremljevalce po vsej državi. V četrtek 13. 10. 2022 bo v Domu oddiha slepih in slabovidnih ZDSSS na Okroglem pri Naklem potekalo celodnevno srečanje uporabnikov programa ter spremljevalcev.

Na sliki je bela palica.

Bela palica

Število ljudi z okvarami vida narašča, zato je pomembno, da tako širša javnost kot tudi strokovni in zdravstveni delavci spoznajo življenje slepih in slabovidnih.

ZDSSS bo v petek 14. 10. s predstavitvijo svojih dejavnosti in praktičnimi delavnicami sodelovala na dnevu odprtih vrat v Nacionalnem centru za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih na Očesni kliniki, UKC Ljubljana. Dogodek bo namenjen zdravstvenim delavcem.

V soboto 15. 10. 2022 bodo slepi in slabovidni ter strokovni delavci ZDSSS na Kongresnem trgu v Ljubljani od 10:00 do 14:00 izvedli predstavitev slepote s praktičnim prikazom.

Več informacij: Polona Car Djurić, 01 4700 218, polona.car@zveza-slepih.si

Priloga:
Poslanica ZDSSS 2022 ob mednarodnem dnevu bele palice in svetovnem dnevu vida


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam