05.7. 2021

S strani Slovenskih Železnic smo prejeli odgovor glede ukinitve brezplačnih vozovnic za spremljevalce slepih in slabovidnih. S 01.01.2021 se je ponudba za brezplačen prevoz spremljevalcev ukinila, v veljavi pa je ostala ponudba za brezplačen prevoz psov vodnikov slepih oseb s tem, da je osnova za izdajo brezplačne vozovnice za psa vodnika slepe osebe članska izkaznica slepe osebe.

Popust so ukinili, ker se od 01.06.2020 dalje upokojenci, oziroma osebe starejše od 65 let, imetniki invalidske evropske kartice in vojni veterani na podlagi Zakona o prevozih v cestnem prometu (Ur. l. RS, št. 6/16-uradno prečiščeno besedilo in 67/19) od 01.07.2020 dalje, lahko brezplačno vozijo v medkrajevnem javnem potniškem prometu, kar pomeni tudi brezplačen prevoz z vlaki na območju Slovenskih železnic.

Slepi in slabovidni lahko torej na prodajalnih blagajnah Slovenskih železnic ob predložitvi invalidske evropske kartice pridobijo t.i. rdečo kartico za brezplačen prevoz v medkrajevnem javnem potniškem prometu. Strošek rdeče kartice je 3,00 EUR.

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu

100 izletov po Sloveniji