27.11. 2019

Evropska zveza slepih (EBU) je v letošnjem letu podelila nagrade za primere dobrih praks na področju zagotavljanja dostopnosti – samostojne in varne mobilnosti. Kot primer najboljše evropske prakse je ocenila Strateški načrt dostopnosti (SND). Gre za načrt, ki ga lahko pripravijo slovenske občine v sodelovanju s predstavniki reprezentativnih invalidskih organizacij, da določijo konkretne ukrepe za zagotavljanje dostopnosti do prostora, informacij in storitev. Strateški načrti dostopnosti so se v Sloveniji uveljavili kot učinkoviti dokumenti, saj lahko omogočajo dober pregled nad izvajanjem ukrepov za izboljšanje dostopnosti, ki jih opredeli občina v svojih akcijskih načrtih.

Zasnovo Strateškega načrta dostopnosti sta oblikovali Andreja Albreht in Andreja Zapušek Černe iz Zavoda DOSTOP. Celotna zasnova načrtov je podrobneje predstavljena v priročniku z naslovom Strateško načrtovanje dostopnosti, ki ga je izdalo Ministrstvo za okolje in prostor.

Evropska zveza slepih (EBU) je v svoji utemeljitvi zapisala, da bi želela videti pripravo in izvajanje Strateških načrtov dostopnosti tudi v drugih evropskih mestih. Slovenija bi torej lahko aktivno pristopila k pripravi zakonodaje na evropski ravni z namenom izboljšanja kakovosti življenja vseh ljudi.

Primere dobrih praks zagotavljanja dostopnosti je EBU objavila v brošuri.

 

Povezava do povzetka predavanj:
povzetek- Strateški načrt dostopnosti


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2024

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam