30.10. 2019

Iz Rima sporočamo, da je bila Karolina Doltar na 11. redni skupščini Evropske zveze slepih (European blind Union – EBU) z največjem številom glasov vseh delegatov izvoljena za mesto v nominacijski komisiji EBU za prihodnje mandatno obdobje 2019-2023.

Skupščina, ki se je udeležuje preko 300 delegatov iz držav članic EU in širše (Turčija, Izrael, Rusija idr.) je potekala od ponedeljka 28.10. in traja 2 dneva in pol. Zaključila se je danes ob 13.00 uri.

Glavna tema skupščina poleg volilnih opravil ter sprejemanja planov in poročil, je seznanjanje s 17 cilji vzdržnega razvoja (Sustainable development goals – SDG), ki jih je septembra 2015 sprejela Generalna skupščina Združenih narodov in jih je prevzela tudi EU komisija v svojo Agendo 2030 (https://ec.europa.eu/europeaid/policies/european-development-policy/2030-agenda-sustainable-development_en).

Dva dneva in pol je slovenska delegacija v sestavi Safet Baltić, Karolina Doltar in Barbara Krejči Piry poslušala predavanja strokovnjakov, ki so opozarjali na zahtevo ter potrebo po vključevanju potreb slepih in slabovidnih pri doseganju SDG v okviru sprejemanja zakonodaje EU.

Delegati Slovenije na 11. EBU skupščini


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam