11.4. 2019

Po več kot treh letih dela na zakonodajnem področju je Evropski akt o dostopnosti (EAA) prešel svojo zadnjo oviro. V torek, 9. 4. 2019, je Svet Evropske unije potrdil sporazum o dostopnosti blaga in storitev iz novembra 2018. Evropski parlament je to storil že 13. marca letos. Vsebino direktive je zdaj treba vključiti v nacionalne zakonodaje in evropske standarde.

“Danes se je pričelo novo poglavje glede EEA”, je dejal Wolfgang Angermann, predsednik Evropske zveze slepih (EBU). “Ključnega pomena je, da vse države članice EU to fazo jemljejo zelo resno in zagotovijo, da bo akt izpolnil in upravičil svoje obljube o bolj dostopnih izdelkih in storitvah za 30 milijonov slepih in slabovidnih Evropejcev.”

Zdaj imajo države članice EU na voljo tri leta, da določbe Evropskega akta o dostopnosti vključijo v svoje nacionalne zakonodaje. Hkrati bo Evropska komisija določila zahteve glede dostopnosti in razvila standarde za podporo pri izvajanju določb. Evropska zveza slepih bo pri tem ves čas spremljala delo ključnih organov oz. posameznih inštitucij in zagovarjala rešitve, ki so v interesu slepih in slabovidnih potrošnikov.

Akt nalaga državam EU, da zagotovijo dostop do široke palete blaga in storitev na evropskem trgu. Sem sodijo računalniki, pametni telefoni, avtomati za nakup vozovnic in prijave v čakalne vrste, usmerjevalniki, televizijski sprejemniki, bankomati in bančne storitve,  mediji za pomoč v sili, e-trgovina, televizijske aplikacije, e-bralniki in e-knjige. Evropska zveza slepih si je za izčrpen in vpliven akt prizadevala vse od leta 2015.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2024

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam