22.2. 2019

Dijaki Višje strokovne šole za gostinstvo velnes in turizem so v okviru projekta Gostje s posebnimi potrebami v sredo, 20. 2. 2019, v blejskem Hotelu Astoria organizirali posebno večerjo, kjer so bodoče gostince in turistične delavce želeli seznaniti s pravilnim pristopom do slepih in slabovidnih.

Gostom so pred prihodom v prostor nadeli preveze in jih pospremili v lokal. Med večerjo je povabljenim moderator podajal navodila, kaj jim bodo natakarji prinesli na mizo, in jim po posamezni jedi povedal, na kaj morajo biti pozorni, ko strežejo slepega oz. slabovidnega. Goste so stregli natakarji po navodilih, ki so jih s strani strokovne službe Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije prejeli na predstavitvi slepote in slabovidnosti, ki je v začetku letošnjega leta potekala v prostorih ZDSSS in kasneje v prostorih hotela. Pri pripravah na dogodek je dijakom pomagala tudi delovna terapevtka s Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka.

Dijaki Višje strokovne šole za gostinstvo velnes in turizem

Večerja se je zaključila z zahvalami sodelujočim pri projektu in glasbenim nastopom skupine Čudoviti um, ki jo sestavljajo glasbeniki z motnjo avtističnega spektra. Udeležencem so organizatorji razdelili tudi priročnik z navodili, kako ravnati z gosti s posebnimi potrebami. V njem so predstavljena priporočila tako za slepe in slabovidne kot tudi za gluhe in naglušne.

strežba gostov s prevezanimi očmi


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam