07.12. 2017

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) in Inštitut za dobre vsebine (IZDV) pričenjata s podeljevanjem certifikata za spletno dostopnost, A3C, dostopno slepim in slabovidnim. S podeljevanjem certifikata A3C želita partnerja projekta povečati interes organizacij za prilagoditve spletnih vsebin vedno širšemu krogu ranljivih skupin. Vzporedno s presojanjem spletnih vsebin zainteresiranih organizacij bodo o vsebini potrebnih prilagoditev in o postopkih za pridobitev certifikata seznanjali potencialne interesente ter snovalce spletnih mest in aplikacij.

»Naš temeljni vzgib za podeljevanje certifikata za spletno dostopnost je v ozaveščanju o prisotnosti in potrebah slepih in slabovidnih ter v zagotavljanju enakih možnosti pri dostopu do informacij. V Evropi je po podatku Evropske zveze slepih 30 milijonov slepih in slabovidnih, zaradi demografskih sprememb in staranja prebivalstva pa se pričakuje, da bo ta številka v prihodnosti še naraščala,« pojasnjuje skupno odločitev Matej Žnuderl, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Slepi in slabovidni in drugi invalidi se namreč zaradi svoje oviranosti pogosto srečujejo z oteženim dostopom do informacij. Certifikat A3C, dostopno slepim in slabovidnim obravnava področje dostopnosti spletnih vsebin ljudem z okvarami vida in drugimi invalidnostmi, pri čemer pod termin spletne dostopnosti uvrščamo tako spletna mesta, spletne aplikacije, brskalnike in druga spletna orodja.

Več informacij v priponki in na spletnem mestu Inštituta za dobre vsebine: www.izdv.org.