Showdown

008 Showdown.mp3

šport za slepe in slabovidne, ki bi ga lahko opisali kot odgovor skupnosti slepih na zračni hokej ali namizni tenis.

Fotografija Showdown

MOTO

Šport je smisel življenja, slepi in slabovidni pa to vedno znova potrjujemo.

Igro igrata dva na pravokotni mizi s sredinskim zaslonom in žepoma za gol na obeh straneh. Cilj igre je odbiti žogico po mizi, pod zaslonom za sredinsko ploščo in v nasprotnikova vrata, nasprotnik pa poskuša to preprečiti. Igralci morajo nositi zaščito za oči, da ne vidijo žogice. Igra se vedno začne s servisom. Za pravilno serviranje morajo igralci žogico udariti tako, da se žogica natanko enkrat odbije od stranske stene mize, preden gre pod sredinski zaslon. Če se servis ne izvede pravilno, se nasprotniku dodeli ena točka. Vsak igralec servira dvakrat zapored. Igralec dobi dve točki za gol in eno točko, če nasprotnik zadane žogico v zaslon, jo odbije od mize, se dotakne žogice s palico ali z roko v območju gola, se dotakne žogice s čim drugim kot s palico ali pa žogico ujame ali ustavi za več kot dve sekundi, tako da nasprotnik žogice ne sliši. Ena točka se nasprotniku prizna tudi, če se igralec dotakne svoje zaščite za oči, ne da bi prej vprašal za dovoljenje.

Tekme se običajno igrajo v treh nizih, zmaga najboljši od dveh. Seta se udeleži igralec, ki prvi doseže 11 točk in vodi za dve ali več točk. Izjema sta polfinale in finale, kjer zmaga najboljši iz treh nizov. Igralci po vsakem nizu zamenjajo stran v igri.
V zadnjem nizu tekme bosta igralca zamenjala strani, ko bo en igralec dosegel 6 točk, ali ko se bo iztekla polovica časa za prekinitev. Gledalci morajo biti med igro tiho, da ne ovirajo igralcev pri poslušanju žogice. Navijanje je dovoljeno po sodnikovem žvižgu.

Slovenci športniki so v zadnjih petnajstih letih dosegali izvrstne rezultate na vseh mednarodnih tekmovanjih, v vseh kategorijah. Največji uspehi so ekipni svetovni prvaki (2009, 2013), posamično svetovni prvaki (Jana Führer – 2009, Peter Zidar – 2013, 2017), evropski prvaki (Aleksander Sabo – 2010, Peter Zidar – 2014, 016).

Več informacij na spodnji povezavi:
http://www.showdown.si/?SHOWDOWN


Razno

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam

Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
Zadnje objave

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
Sledite nam