Zmanjševanje stroškov in velikosti naprav za radijsko vodene pozivnike in alarmne naprave je opogumilo tudi proizvajalce in oblikovalce, da so pričeli s proizvodnjo pripomočkov za gluhoslepe. Drugi pomemben faktor pa je tudi liberalizacija zakonodaje na področju radijskega oddajanja s kratkim dometom, ki je omogočila uporabo teh tehnologij za pomoč gluhoslepim.

Gre za sisteme, ki s pomočjo radijskih valov povezujejo oddajne senzorje s sprejemnimi napravami, ki potem s pomočjo vibriranja, zvočnih in svetlobnih signalov javljajo uporabniku, za kakšno vrsto sporočila ali opozorila gre. Na ta način je gluhoslepim omogočeno zaznavanje zvonjenja telefona ali zvonca vhodnih vrat, opozorila za bujenje ali alarma pri detekciji požara.

Slika prikazuje brezžični sprejemnik KA300RX, ki omogoča priključitev treh različnih opozorilnih signalov. Deluje na oddaljenosti 100 m. Z močnim zvočnim signalom in tremi različnimi LED diodami opozarja na dogajanje v okolici doma.

Slika prikazuje Bellman Visit sprejemnik, ki vas z različnimi diodami opozarja na vrsto dogodka ali alarma. Priključene ima lahko do štiri sprejemnike, tako da vam lahko pokaže, katera do štirih vrat morate odpreti, ali katera naprava (npr. telefon) vam zvoni oziroma, ali se je vključila elektronska varuška, ki reagira na jok otrok.

Slika prikazuje Silent Alert Paging System – SA3000. Model SA 3000 je sistem, ki gluhoslepim omogoča neodvisno življenje, saj jih prek pozivnika opozarja na dogodke v njihovi okolici. Sestavljen je iz prenosne enote in centralnega dela. 


Razno

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam

Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
Sledite nam