Zora Tomič je bila rojena 16. avgusta 1929 v Slovenski Bistrici.

V Mariboru je obiskovala učiteljišče, kasneje pa v Ljubljani študirala na Filozofski fakulteti in kot prva študentka pridobila diplomo iz sociologije.
Od leta 1967 je bila članica izvršnega sveta slovenske skupščine in sodelovala v delovnih telesih in komisijah v okviru zveznega izvršnega sveta v Beogradu (vlade jugoslovanske federacije). Delovala je tudi v več zveznih in slovenskih socialno-zdravstvenih telesih. Pogosto je prisluhnila potrebam slepih, zlasti tistih, ki so vid izgubili v odrasli dobi, in pripomogla k njihovemu vključevanju v socialno okolje.

Fotografija častne članice ZDSSS, Zore Tomič

Zora Tomič

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije ji je zato leta 1987 podelila listino o častnem članstvu. Med letoma 1987 in 2001 je vodila Zvezo društev za cerebralno paralizo Slovenije. Je tudi ustanovna članica Socialne zbornice Slovenije, kateri je od leta 1993, od ustanovitve dalje, do leta 2002 tudi predsedovala. Tega leta je postala njena častna članica. Med leti 2003 in 2009 je bila predsednica Društva UNICEF Slovenija. Leta 1998 je za dolgoletne zasluge na področju socialnega in invalidskega varstva ter za prispevek v dobro invalidom Slovenije, posebej tistim s cerebralno paralizo, prejela častni znak svobode Republike Slovenije. Je tudi častna članica Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije. Za predano delo, velik osebni angažma in strokovno podporo je leta 2019 prejela tudi Plaketo Socialne zbornice Slovenije.
Umrla je v Slovenski Bistrici 6.6.2021

Zvočni posnetek prispevka


Razno

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam

Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
Zadnje objave

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
Sledite nam