Vilma Kralj se je rodila 2. januarja 1909 v Trstu.

Otroštvo je preživela v rojstnem kraju. Po prvi svetovni vojni se je kot mnogi primorski Slovenci s svojimi starši preselila v takratno Jugoslavijo. Kot vsestransko nadarjeno dekle se je odločila za učiteljski poklic in šolanje na učiteljišču končala leta 1929. Dve leti kasneje se je kot učiteljica zaposlila v zavodu za slepo mladino v Kočevju, kjer je sprva vodila pouk ročnih del in telovadbe. Leta 1936 je pred državno komisijo v Beogradu opravila diplomski izpit iz defektologije – tiflopedagogike. Nato je v zavodu poučevala v nižjih in višjih razredih, bila razredničarka in predmetna učiteljica. Gojenci zavoda so jo imeli radi in jo kot učiteljico zelo cenili.

Fotografija Vilme Kralj

Vilma Kralj

Z ustreznimi in učinkovitimi pedagoškimi prijemi je učencem znala posredovati mnoge praktične veščine, ki so jim kasneje v vsakdanjem življenju v veliki meri olajšale težave, povezane s slepoto. Vilmo Kralj lahko po pravici uvrstimo med tiste, ki so pri nas orali ledino na področju izobraževanja slepih in slabovidnih. Ob skromnem številu tehničnih pripomočkov, ki so bili v njenem času na razpolago, se moramo zavedati, da je bila s strani tiflopedagogov potrebna velika mera požrtvovalnosti, potrpežljivosti in iznajdljivosti. Kraljevo so odlikovale vse te lastnosti, zato se je bomo s hvaležnostjo spominjali, lik njene plemenite osebnosti pa bo še naprej prisoten med nami. Za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj. Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana ji je leta 1979 podelil zlato značko zavoda in deset let kasneje plaketo za pomoč pri urejanju muzeja v zavodu ter za pripravljenost nuditi strokovne nasvete. Prejela je tudi plaketo Antona Skale. Zveza slepih Slovenije ji je za njen prispevek k izboljšanju položaja slepih in slabovidnih na Slovenskem leta 1971 podelila častno članstvo. Umrla je v Ljubljani 6. oktobra 2004.

Zvočni prispevek posnetka


Razno

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam

Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
Zadnje objave

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
Sledite nam