Stanislava Slomšek, (p. Šuković in Gusić) se je rodila 7. januarja 1919 v Ravnah pri Šoštanju kot tretji otrok Jakobu in Frančiški Slomšek.

V Šoštanju je končala osnovno in meščansko šolo. Leta 1939 se je poročila z oficirjem jugoslovanske kraljeve vojske iz Črne gore, Vojinom Šukovićem, ki je služboval v Slovenj Gradcu. Aprila 1941, ko se je kraljeva vojska umikala proti jugu države, se je z možem in sinom umaknila tudi Slavka. Mož Vojin je leta 1942 padel, leto kasneje pa ji je zaradi hude bolezni umrl sin Boško. Vojno je preživela pri starših soproga v vasi Blatina blizu Kolašina v Črni gori. Sredi leta 1945 se je vrnila v Šoštanj in se zaposlila na občinski upravi v Šoštanju, nato pa na občinski upravi v Velenju, kjer je delala kot referentka za socialno varstvo odraslih.

Fotografije Stanislave Gusić

Stanislava Gusić

Kot socialna delavka je delala polnih 35 let. 28. novembra 1955 se je kot videča včlanila v Okrajni odbor Celje Združenja slepih Jugoslavije za Slovenije. Po sklepu plenuma glavnega odbora omenjenega združenja je 9. januarja 1956 postala odbornica skupščine. 1. septembra 1961 je dobila diplomo (priznanje) za delo pri Zvezi slepih Slovenije. 20 marca 1966 je bila odlikovana z medaljo dela, ki je bila med medaljami SFRJ po pomembnosti na tretjem mestu (takoj za vojaškimi). Ob 25-letnici svoje ustanovitve ji je Osnovna organizacija slepih Celje, 23. aprila 1971 izrekla priznanje za aktivno sodelovanje. Republiški odbor Zveze slepih Slovenije ji je za njeno delo 31. maja 1971 podelil diplomo za sprejem v častno članstvo Zveze slepih Slovenije. Umrla je 28. oktobra 2012.

Zvočni posnetek prispevka


Razno

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam

Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
Sledite nam