Milan Bobinski se je rodil 20. januarja 1939 v Zagrebu.

Pred začetkom druge svetovne vojne se je s starši iz Zagreba preselil na mamino domačijo na Bizeljsko. Leta 1943 je bila družina izseljena v Rude pri Samoboru na Hrvaškem. Po vojni se je z mamo preselil k maminim sorodnikom v Maribor, kjer se je mama kot delavka zaposlila v tovarni moške konfekcije. Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je obiskoval v Mariboru. Šolanje je nadaljeval na vojaški akademiji kopenskih sil in se leta 1962 ponesrečil med rušenjem zaklonišča iz druge svetovne vojne. Po nesreči je bil demobiliziran v čin poročnika in pridobil status vojaškega invalida. Vrnil se je v Maribor, kjer je diplomiral iz zgodovine in zemljepisa na mariborski pedagoški akademiji.

Fotografija Milana Bobinskega

Milan Bobinski

Pozneje je na zagrebški defektološki fakulteti pridobil naziv profesorja defektologije, smer slepota, slabovidnost in mentalna retardacija. Funkcijo predsednika MDSS Maribor je opravljal od 1965 do leta 1979 in od 1985 do 2009. V letih od 1972 do 1976 je bil tudi predsednik Zveze slepih Jugoslavije. V organizaciji slepih in slabovidnih je deloval na področju vzgoje in izobraževanja, poklicne rehabilitacije ter zaposlovanja slepih. Iz tujine je kot defektolog ves čas na naše območje prenašal nova spoznanja in dosežke na področju vzgoje in izobraževanja slepih in slabovidnih. Za svoje dolgoletno delo je s strani različnih nevladnih organizacij in državnih ustanov prejel več nagrad in priznanj tako doma kot v tujini.

Zvočni posnetek prispevka


Razno

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam

Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
Zadnje objave

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
Sledite nam