Ivan Bizant se je rodil 1. decembra 1919 v Preski pri Medvodah, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo in se nato zaposlil pri domačinu Rebolju, izdelovalcu krtač.

Že prvo leto druge svetovne vojne je odšel k partizanom, na zelo zanimiv način. Šel se je kopat na Soro in tam pustil obleko, da je bilo videti, kot da je utonil. Tako domači niso imeli težav z okupatorjem. Bil je član Škofjeloškega odreda. Po koncu vojne je še nekaj let ostal v vojski, nato pa se je odločil za študij socialnega dela.

Fotografija Ivana Bizanta

Ivan Bizant

Zaposlil se je pri Zvezi slepih na Parmovi ulici v času predsedovanja Mimi Breznikove. Opravljal je naloge sekretarja. Imel je odlične organizatorske sposobnosti. Poleg koordiniranja delovanja Zveze slepih in medobčinskih društev je organiziral številna športna tekmovanja, kulturne prireditve, izlete v hribe in letovanja. Vodil je tekmovalce na zimskih paraolimpijskih igrah na Norveškem. V šestdesetih letih je postal direktor centra slepih v Škofji Loki. Prizadeval si je za uspešno delovanje invalidskih delavnic, srednje šole in doma za ostarele v Stari Loki. Z njegovo pomočjo sta bila leta 1979 zgrajena nov dom za ostarele in srednja šola. Tega leta se je upokojil, vendar je še vedno ostal v stiku na tak ali drugačen način z delom in življenjem slepih in slabovidnih. S svojim uspešnim delom je veliko prispeval k razvoju organizirane skrbi za slepe in slabovidne. Umrl je 1. avgusta 2003. Pokopan je v Preski pri Medvodah.

Zvočni posnetek prispevka


Razno

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2024

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam

Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
Sledite nam