Hubert Verdnik se je rodil 11. 8. 1939 na Remšniku pri Radljah ob Dravi.

Med drugo svetovno vojno je zbolel za meningitisom, zaradi česar je oslepel na eno oko. Kasneje so se simptomi bolezni pojavili še na drugem, tako da je popolnoma oslepel. Osnovno šolo je končal v Zavodu za slepo mladino. Usposobil se je za delo telefonista, ki ga je opravljal do upokojitve.

Fotografija Huberta Verdnika

Hubert Verdnik

Hitro se je vključil v delo organizacije slepih, najprej v Mariboru, po letu 1977 pa je živel in delal v Ljubljani. Dejaven je bil na kulturnem področju. Igral je več inštrumentov, bil pa je tudi eden ustanovnih članov Okteta Louis Braille. Pri oktetu je sprva sodeloval organizacijsko, po dveh letih delovanja pa je kot pevec zamenjal Franca Donka. Leta 1980 je bil izvoljen za predsednika Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. To funkcijo je opravljal do marca 2001. V času njegovega predsedovanja se je začelo intenzivno uvajanje sodobne računalniške opreme, prilagojene za slepe, ki je zelo obogatila in olajšala življenje in delo mnogim slepim in slabovidnim. Veliko energije je vlagal v pomoč članom pri iskanju novih možnosti za zaposlovanje, ko je poklic telefonista pričel izumirati. V tem času se je prav tako povečala kapaciteta v knjižnici Minke Skaberne, uvajali pa so tudi nove tehnologije pri snemanju in distribuiranju.

V obdobju njegovega predsedovanja je bila obnovljena večina kapacitet v domovih oddiha. Leta 2001, ko se je odločil, da ne bo več kandidiral za predsednika, ga je skupščina ZDSSS soglasno imenovala za častnega člana naše organizacije. Umrl je 13. januarja 2009.

Zvočni posnetek prispevka


Razno

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2024

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam

Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
Sledite nam