Hubert Verdnik se je rodil 11. 8. 1939 na Remšniku pri Radljah ob Dravi.

Med drugo svetovno vojno je zbolel za meningitisom, zaradi česar je oslepel na eno oko. Kasneje so se simptomi bolezni pojavili še na drugem, tako da je popolnoma oslepel. Osnovno šolo je končal v Zavodu za slepo mladino. Usposobil se je za delo telefonista, ki ga je opravljal do upokojitve.

Fotografija Huberta Verdnika

Hubert Verdnik

Hitro se je vključil v delo organizacije slepih, najprej v Mariboru, po letu 1977 pa je živel in delal v Ljubljani. Dejaven je bil na kulturnem področju. Igral je več inštrumentov, bil pa je tudi eden ustanovnih članov Okteta Louis Braille. Pri oktetu je sprva sodeloval organizacijsko, po dveh letih delovanja pa je kot pevec zamenjal Franca Donka. Leta 1980 je bil izvoljen za predsednika Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. To funkcijo je opravljal do marca 2001. V času njegovega predsedovanja se je začelo intenzivno uvajanje sodobne računalniške opreme, prilagojene za slepe, ki je zelo obogatila in olajšala življenje in delo mnogim slepim in slabovidnim. Veliko energije je vlagal v pomoč članom pri iskanju novih možnosti za zaposlovanje, ko je poklic telefonista pričel izumirati. V tem času se je prav tako povečala kapaciteta v knjižnici Minke Skaberne, uvajali pa so tudi nove tehnologije pri snemanju in distribuiranju.

V obdobju njegovega predsedovanja je bila obnovljena večina kapacitet v domovih oddiha. Leta 2001, ko se je odločil, da ne bo več kandidiral za predsednika, ga je skupščina ZDSSS soglasno imenovala za častnega člana naše organizacije. Umrl je 13. januarja 2009.

Razno

100 izletov po Sloveniji