Evgen Angel Bavčar je bil rojen 2. oktobra 1946 v Lokavcu pri Ajdovščini.

Izgubo vida sta povzročili dve poškodbi: najprej je zaradi poškodbe pri igri izgubil levo oko, kasneje pa zaradi vojnega materiala še desno. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju in po nesreči šolanje nadaljeval v Zavodu za slepe v Ljubljani. Od leta 1963 do 1967 se je šolal na gimnaziji v Novi Gorici. Po maturi se je vpisal na Filozofsko fakulteto na dvopredmetni študij filozofije in zgodovine in leta 1972 študij zaključil z diplomo.

Fotografija Evgena Bavčarja

Evgen Bavčar

Leta 1972 se je odločil za selitev v Pariz, kjer je s finančno podporo francoske vlade v letih 1972, 1974 in 1975 študij filozofije in estetike nadaljeval na Université Paris 1 Panthéon – Sorbonne, kjer je leta 1973 magistriral z delom Umetnost in družba v sodobni francoski estetiki in tri leta kasneje doktoriral z disertacijo Estetika Blocha in Adorna. Po študiju se je kot raziskovalec zaposlil na Nacionalnem centru za znanstveno raziskovanje (Centre National de la Recherche Scientifique). Leta 1988 je kot uradni fotograf sodeloval na pariškem Mesecu fotografije in imel prvo samostojno fotografsko razstavo. Odtlej je redno razstavljal po različnih slovenskih in svetovnih mestih (Berlin, Carigrad, Praga, Ljubljana, Ajdovščina), vodil seminarje in delavnice o fotografiji ter predaval na mednarodnih srečanjih. Kot predavatelj, mentor in svetovalec je sodeloval tudi pri postavitvi umetniških razstav drugih avtorjev. Upokojil se je leta 2012.

Danes kot gostujoči profesor o fotografiji in problematiki slepih predava na evropskih in ameriških univerzah. Inštitut za kritične študije v Mehiki mu je leta 2010 podelil častni doktorat. Častni doktorat mu je leta 2011 podelila tudi Univerza v Novi Gorici. Leta 2010 je prejel priznanje Edmonda Čibeja in leta 2012 Pretnarjevo nagrado. Leta 2016 mu je Evropski parlament podelil nagrado državljan Evrope, tega leta pa je prejel tudi najvišje francosko priznanje Red legije.

Zvočni posnetek prispevka


Razno

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam

Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
Zadnje objave

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
Sledite nam