Bogomira Dobovšek, se je rodila 13.11.1905 v meščanski ljubljanski družini kot najstarejša izmed petih otrok.

Pri desetih letih ji je nenadoma umrl oče in mama je stežka preživljala veliko družino. Po končani osnovni šoli je obiskovala zasebno dekliško meščansko šolo, nato pa še državno učiteljišče. Leta 1931 je v Beogradu diplomirala iz tiflopedagogike in oligofreno pedagogike ter postala prva slovenska strokovno usposobljena učiteljica s tega področja. Leta 1928 je bila izbrana za učiteljico na razpisu zavoda za slepe v Kočevju. Po treh mesecih dela v zavodu jo je oblastna uprava za dva meseca s štipendijo poslala na izpopolnjevanje v sorodne ustanove v Nemčijo in Avstrijo. Po vrnitvi septembra 1929 ji je zaupala vodstvo šole, ki jo je z dvema prekinitvama vodila do upokojitve ob koncu leta 1963.

Fotografija častne članice Mire Dobovšek v mladih letih

Bogomira Dobovšek

Leta 1955 je bila med ustanovnimi člani društva defektologov Slovenije in tudi članica njegovega izvršnega odbora. Med 1960 in 1968 je na Pedagoški akademiji v Ljubljani predavala tiflopedagogiko. V letih po drugi svetovni vojni je bila močno povezana tudi z organizacijo slepih. V več mandatih od 1947 do sredine šestdesetih let je bila članica glavnega odbora Zveze slepih Slovenije in nekaj let delovala tudi kot blagajničarka. Dvakrat je bila predstavnica slovenske zveze slepih na kongresih jugoslovanske zveze slepih.

Umrla je 25. 8. 1994 v Ljubljani, kjer je tudi pokopana. Vsa je živela za dobrobit slepih in slabovidnih. Za svoje delo je Bogomira Dobovšek prejela več priznanj. Leta 1939 red SV. Save IV. Stopnje, ob 60-letnici Zavoda priznanje in ob 70-letnici še plaketo Zavoda. Društvo defektologov ji je podelilo tudi najvišje priznanje, plaketo Antona Skale. Zveza slepih Slovenije jo je leta 1971, zaradi njenega prispevka k boljšemu položaju slepih in slabovidnih na Slovenskem, razglasila za častno članico.

Zvočni posnetek prispevka


Razno

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam

Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
Zadnje objave

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
Sledite nam