06.3. 2024

Matej Sternen
Pomladno sonce, (1906−1909)

olje, platno, 64,5 x 90 cm

Slika Pomladno sonce, ki jo je naslikal Matej Sternen

Slikarja Mateja Sternena uvrščamo med četverico slovenskih impresionistov. V primerjavi z drugimi impresionisti je manj pozornosti posvečal slikanju krajin, je pa med njegovimi deli več podob človeške figure. Preživljal se je tudi z restavriranjem in vodenjem zasebne risarske šole.

Sliko Pomladno sonce je ustvaril v naselju Bevke v občini Vrhnika, kamor se je naselil poleti 1904. Podobo hiše, dreves in travnika je naslikal s hitrimi potezami čopiča. Goste oljne barve je nanašal na debelo v pastoznih nanosih. Uporabil je svetle barve, kot so bela, zelena, rumena in rožnata. Z njimi je prikazal trepetavo svetlobo, ki jo ustvarjajo sončni žarki.

V zgornji polovici slike stoji kmečka hiša s pročeljem v beli barvi. Hiša ni naslikana v celoti – na levi strani je prirezana, prav tako ni upodobljen vrh strehe. Na naši levi strani so rjava lesena vrata, ki vodijo v notranjost hiše. Proti desni sta še dve okni z lesenimi polkni.

Na skrajno desni strani slike je približno za dlan prostora, kjer sta naslikana potka, ki vodi za hišo, in zeleno ozadje z drevesi. Zaradi gostih drevesnih krošenj neba ni videti. Pred hišo rastejo v vodoravni vrsti štiri drevesa, ki so enakomerno oddaljena drugo od drugega. Naslikana so njihova debla in spodnja polovico krošenj. Ob prvem, skrajno levem drevesu je okrogla mizica. V spodnjem širokem pasu slike je travnik. Po večini je obsijan s soncem, le na levi strani je manjši del v senci.

Vabimo vas v Narodno galerijo, vstop je za slepe in slabovidne brezplačen. Slika Pomladno sonce je razstavljena v dvorani 20. Po predhodni najavi organiziramo spremstvo in razlago kustosa. Za najavo pišite na dejavnosti@ng-slo.si ali pokličite na tel. št. 01 24 15 415 / 01 24 15 435.
Besedilo: Tjaša Debeljak Duranović, Narodna galerija


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam