15.3. 2024

V Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, je v petek, 15. 3. 2024, od 15. ure dalje potekala prireditev PESEM VIDI DLJE 2024. Na prireditvi so se predstavili izvajalci, ki so se odzvali na razpis Zveze za izbor najboljše skladbe slepih in slabovidnih. Izvajalci so lahko zapeli v katerem koli jeziku, pogoj za sodelovanje pa je bilo vsaj avtorstvo besedila ali glasbe in eden od glasbenikov, ki je slep ali slaboviden. Z razpisom Zveza spodbuja glasbeno ustvarjalnost slepih in slabovidnih ter jim ponuja možnost, da svoje delovanje predstavijo zainteresirani javnosti.

V tekmovalnem delu sta nastopila Benjamin Škrab s skladbo Osvajat te ne smem in Tadej Grum s skladbo Na vrhu. Obiskovalci so lahko prisluhnili tudi posnetkom lanske zmagovalne skladbe V temi nisi sam v izvedbi Zare Smrtnik, lanske drugouvrščene skladbe Prvi plan v izvedbi Mitje Osolnika in zmagovalne skladbe s svetovnega izbora za najboljšo skladbo med slepimi in slabovidnimi v Berlinu Moja Ukrajina v izvedbi ukrajinske glasbenice Lize Moskalenko.

Na prireditvi se je predstavil tudi član Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Aleksander Novak s skladbama Pot spominov in Dotik stare Ljubljane, s katero se je leta 2017 predstavil na Slovenski popevki. Prireditev je povezoval član Zveze, aktiven na področju kulture, Sebastjan Kamenik. Končno oceno skladb so sestavljali glasovi 4-članske strokovne žirije Zveze ter glasovi 9 medobčinskih društev slepih in slabovidnih. Največ glasov je prejel Tadej Grum za skladbo Na vrhu ter tako postal letošnji zmagovalec tekmovanja Pesem vidi dlje 2024.

2. Na fotografiji sta Mitja Osolnik, producent zmagovalne skladbe Na Vrhu ter zmagovalec Tadej Grum, ki je tudi avtor besedila skladbe.

Izbor za najboljšo skladbo slepih in slabovidnih Pesem vidi dlje je Zveza prvič organizirala lani. Zmaga je šla v roke 14-letni Zari Smrtnik, ki je skupaj z mamo Tjašo Kampos avtorica pesmi V temi nisi sam. S skladbo je lansko leto zastopala Slovenijo na mednarodnem tekmovanju EU-LowVision Song contest za izbor najboljše skladbe med slepimi in slabovidnimi v Berlinu, kjer je dosegla odlično tretje mesto.

Za več informacij smo dosegljivi na elektronskem naslovu: info@zveza-slepih.si ali Nastja Žlajpah, gsm 040 556 536.

Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu

100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.

logotip Ministrstva za javno upravo