12.3. 2024

STAklub Slovenske tiskovne agencije je v ponedeljek, 11. marca 2024 organiziral strokovni pogovor pred svetovnim dnevom glavkoma z naslovom “Glavkom – tihi uničevalec vida: Ne čakaj na simptome!“. Sodelujoči so spregovorili o vzrokih te zahrbtne očesne bolezni, o načinih in možnostih zdravljenja, ki so trenutno na voljo pri nas ter o posledicah, če bolezni ne zdravimo.

Svetovni dan glavkoma, ki ga obeležujemo vsako leto 12. marca, je pomembna priložnost za ozaveščanje o tej očesni bolezni. Bolniki z glavkomom v začetnih stopnjah bolezni večinoma nimajo težav in kar 50 odstotkov obolelih bolezni ne zazna. Zato je pomembno, da očesni zdravnik glavkom dovolj zgodaj odkrije in začne zdravljenje, saj se s tem prepreči napredovanje okvare vidnega živca. Vljudno vas vabimo k ogledu posnetka pogovora:

STA posvet ob svetovnem dnevu glavkoma

Na sliki z leve proti desni: Sanja Gornjec, STA, prof. dr. Barbara Cvenkel, dr. med, spec. Oftalmologije, Alenka Šket Kontestabile, dr. med., spec. Oftalmologije in dr. Makedonka Atanasovska Velkovska, dr. med., spec. oftalmologije


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam