01.2. 2024

Je smučanje slepih in slabovidnih le drzen podvig ali norost? Takšno vprašanje si postavi marsikdo, ki vidi slepega ali slabovidnega smučarja na belih strminah ali na sedežnici. Odgovorov je najbrž toliko kot ljudi, a dejstvo je, da so zimske radosti na snegu in ledu že precej stara dejavnost slepih in slabovidnih, ki je pred desetletji bila tudi zelo množična. V spletni Zoom kavici (v petek, 12. januarja 2024) smo lahko slišali, da smo v Sloveniji imeli celo enega prvih učiteljev smučanja slepih in slabovidnih v Evropi. Slišali pa smo tudi, da je z leti ta dejavnost skoraj povsem zamrla in neskončno nas lahko veseli, da se je pojavil Dan na snegu, ki uspešno prebuja zimske želje v nas.

Dan na snegu, na smučišču Cerkno, je letos potekal že osmič. Pred leti so na idejo prišli člani Lions kluba Idrija in predsednik MDSS Nova gorica Igor Miljavec. K sodelovanju pa so pritegnili tudi Hotel in smučišče Cerkno ter smučarsko društvo Novinar. Pri organizaciji tvorno sodeluje tudi Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, predvsem z obveščanjem in organizacijo prevoza. Organizacijsko in finančno je to zelo velik podvig; vedeti je namreč treba, da vsak od slepih in slabovidnih smučarjev potrebuje spremstvo. Za spremljanje na smučišču pa morajo biti usposobljeni spremljevalci, sami dobri smučarji in tudi dovolj korajžni. Ideja je torej prerasla v vsakoletni dogodek, ki se ga udeleži preko petdeset slepih in slabovidnih smučarjev, njihovih družinskih članov, spremljevalcev in prostovoljcev, ki poskrbijo, da na smučišču poteka vse gladko in predvsem varno. Znova se pokaže, da s skupnim pristopom večih deležnikov lahko speljemo tudi tako zahteven dogodek, kot je smučanje.

Na spodnjem posnetku si lahko ogledate nekaj vtisov s smučarskega dneva:

Kako naprej, se sprašujemo vsi ljubitelji zimskih športov, ki zaradi manjka vida potrebujemo nekaj več organizacijske spretnosti in podpore. Zavedam se, da je smučanje zahtevno tako iz finančnega kot izvedbenega stališča; prepričan pa sem tudi – in to dokazuje ravno Dan na snegu – da je mogoče. Morda pa s časom zopet pridemo do večdnevnih organiziranih zimovanj, o katerih smo lahko slišali v zgoraj omenjeni Zoom kavici.

Na koncu zahvala vsem, ki prispevajo k organizaciji in izvedbi tega smučarskega praznika za slepe in slabovidne. Bodite še naprej drzni, kot smo drzni slepi in slabovidni, ki se spustimo po belih strminah … V temi …

Janez Mlačnik


DAN NA SNEGU 2024

20. 1. 2024 je za družine slepih in slabovidnih staršev potekal že 8. Dan na snegu. Dogodka se je udeležilo 10 družin. Vsi organizatorji so naredili vse kar je bilo v njihovih močeh, da je bil ta posebni dan za vse udeležence spet čudovita in nepozabna izkušnja. Kaj udeležencem pomeni Dan na snegu, smo povprašali kar tiste, ki so se dogodka udeležili.

Jana: Letos sva z hčerko Brino, kot vsakič do sedaj, komaj čakale naš Dan na snegu, brezskrben dan za obe skupaj in vsako posebej, dan poln svobodnih spustov po belih strminah, užitkov v prelepem vremenu in srečanjih s prijatelji – z nekaterimi se vidimo le na ta dan, kar je še posebej dragoceno. Jaz sem tudi letos smučala s pomočjo palice, ki je bila vezni člen med menoj in spremljevalko Katjušo. Sva že utečen par, kar je še posebej dragoceno, saj sva v teh letih uspeli zgraditi veliko zaupanje, razumeva se že “skoraj brez besed”. Tudi Brina je smučala s spremljevalcem, ki jo pozna že iz preteklih let in tako lahko hitreje napredujeta. Iskrena hvala organizatorjem, prostovoljcem z velikim SRCEM IN POGUMOM in vsem, ki so pripomogli k izvedbi super snežne izkušnje.

Tina: Dan na snegu je bil fantastičen. Imeli smo čudovito, sončno – kar pravljično vreme in s tem odlične pogoje za smučanje. Letos sem bila na smučeh drugič v življenju. Prvič je bilo zame lansko leto, tudi v Cerknem. Mislila sem, da bom vse pozabila in da bom spet začenjala od začetka, pa na moje presenečenje temu ni bilo tako. Prvi spust je bil še zelo previden in počasen, potem pa sem hitro dobila več poguma in se kmalu naučila nekaj pravih zavojev. Moj spremljevalec je bil zelo prijazen gospod z veliko potrpljenja. Ni me le spremljal, temveč mi je pokazal kar nekaj novih stvari. Zelo hvaležna in vesela sem, da imamo slepi in slabovidni vsaj enkrat na leto možnost in priložnost smučati. V naši družini ni nikoli nihče smučal. Moja mama in dedek sta slabovidna, babica pa je bila slepa. Tako nekako nikoli ni bilo priložnosti, da bi se jaz postavila na alpske smuči. Hodila sem v redno šolo in ko je bila tam organizirana šola v naravi s smučanjem, so učitelji svetovali moji mami naj raje ostanem doma. K sreči sedaj obstaja Dan na snegu in stvari lahko za nazaj malo nadoknadim, čeprav mi je žal, da nisem že kdaj prej poskusila. Prav tako sama težko organiziram smučanje mojima dvema otrokoma, ki pa na snegu naravnost uživata. Julija se dneva na snegu zaradi tekme v odbojki žal ni mogla udeležiti, sin Matej pa je bil nad Dnevom na snegu naravnost navdušen. Zelo hvaležen je svojemu spremljevalcu, gospodu Pavlu, ki ga je veliko naučil. Tudi moj partner Janko se je imel lepo. Glede na to, da je tudi on smučar začetnik, je bil zelo zadovoljen, saj je letos malo napredoval in se spustil že po zahtevnejši progi. Ko smo se na poti nazaj v avtomobilu pogovarjali, smo si bili vsi enotni; komaj čakamo nov Dan na snegu 2025.

Valerija: Moram pohvalit organizacijo vse vas, ki ste sodelovali pri tem projektu. Naj povem, da si tudi v prihodnje želim takšnih druženj, da bi se tudi drugo leto srečali v takšnem številu, morda še v večjem. Absolutno podpiram projekt Dan na snegu. Želela bi si, da bi imeli drugo leto 2 dni ( vikend). Z Evo se že letos prijavljava😀.

Gorazd: mi smo bili prvič na Dnevu na snegu. Tako narava kot organizatorji so nam pričarali res krasen dan, ki bi ga z veseljem še ponovili. Zelo sem hvaležen tebi Brigita in vsem akterjem, prostovoljcem, sponzorjem, Lionsom, Zvezi… za možnost smučanja in igranja na snegu za naše družine.

Marjeta: meni smučanje pomeni zelo veliko. Občutek svobode. Kot, da bi imela krila in poletela čez zimsko idilo. Noro dober občutek imam, ko si nataknem smuči in se spustim v dolino. In na drugi strani potrditev, da to zmorem. Kot otroku mi ni bilo dano, da bi smučala. Kljub temu, da sem odraščala v lepem podeželskem okolju, kjer je bilo mnogo primernih površin za snežne radosti. Želja po smučanju pa je v meni tlela že od majhnih nog. Zelo sem vesela, da se mi je ta želja uresničila. Vsako leto komaj čakam, da pride tista sobota, ko gremo v Cerkno. Hvaležna in vesela sem, da se je odvila ta akcija in si želim, da bi se tudi v prihodnje.
Vsem izjavam je skupna hvaležnost, hvaležnost prav vsakemu, ki je pripomogel k temu čudovitemu in pomembnemu dogodku. Dan na snegu je danes žal edini organiziran dogodek smučanja slepih in slabovidnih. Hvaležni smo: Lions klubu Idrija, Hotelu in smučišču Cerkno, smučarskemu društvu Novinar in MDSS Nova Gorica in vsem prostovoljcem. Žal nam je, da se dogodka niso mogli udeležiti vsi, ki so si tega želeli in upamo, da nam bo v prihodnjem letu uspelo, da se bodo dogodka lahko udeležili vsi, ki bi si tega želeli.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam