31.1. 2024

Ivana Kobilca, Kofetarica, 1888 , olje, platno, 100 x 70 cm, Last: dr. Peter Hribar, Cerknica

Slika Kofetarica, slikarke Ivane Kobilica

Kofetarica je ena najbolj priljubljenih slik v Narodni galeriji. Gre za portret starejše gospe, ki pije kavo. Upodobila jo je Ivana Kobilca.

Stara ženica sedi na lesenem stolu z izrezljanim naslonjalom, ki se ga le deloma vidi na sredini desnega roba slike. Na sliki ne vidimo njene cele postave, temveč je naslikana le do kolen. Gospa je postavljena v temno sobo pred črno-rjavo ozadje. Pravzaprav je večina slike v temnih rjavkastih tonih, izstopajo le njen svetel obraz in roke, v katerih drži belo skodelico in porisan krožniček.

Tudi njeno oblačilo je črno, tako da se ponekod kar zlije z ozadjem. Ima dolge rokave, ki se končajo nekoliko nad zapestji. Okoli vratu ima kakih pet centimetrov širok bel nagrbančen ovratnik. Na glavi nosi črno čepico z obrobo iz svetlorjavega krzna, ki ji obdaja obraz. Na čelu izpod krznene čepice kuka nekaj sivih las.

Starka se z zgornjim delom telesa nekoliko nagiba naprej. S privzdignjeno desno roko k ustom nosi belo kavno skodelico, ki je poslikana z motivom rožnate vrtnice z nekaj zelenimi listi. Leva roka je dvignjena do višine prsi, v njej pa drži krožniček z enako vrtnično poslikavo. Obraz upodobljenke je obrnjen proti gledalcu in zaradi svetlih barv izstopa. Med obrvmi, ob očeh in okoli ust ima starostne gube. Ustnici ima stisnjeni v rahel nasmešek, zaradi katerega sklepamo, da je bila že brezzoba.

Ivana Kobilca je mamico kavopivko, kakor jo je sama imenovala, naslikala pri šestindvajsetih letih. Takrat je živela v Münchnu in se vpisala v žensko slikarsko šolo, kjer je povečini slikala portrete in figure.

Vabimo vas v Narodno galerijo, vstop je za slepe in slabovidne brezplačen. Priljubljena Kofetarica je razstavljena v dvorani 17. S pomočjo 3D tiska smo izdelali tudi tipno sliko Kofetarice, ki si jo lahko ogledate ob predhodni najavi, obenem pa organiziramo tudi spremstvo in razlago kustosa. Za najavo pišite na dejavnosti@ng-slo.si ali pokličite na 01 24 15 415 / 01 24 15 435.

Besedilo: Tjaša Debeljak Duranović, Narodna galerija


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam