08.12. 2023

Ferdo Vesel, Slepe miši, (1891), olje, platno, 78,4 x 94,5 cm

slika Slepe miši, slikarja Ferda Vesela

Avtor slike Slepe miši je slikar Ferdo Vesel. Na sliki vidimo sedem otrok, ki se v sobi v družbi starejše gospe igrajo slepe miši.

Soba, v kateri se igrajo otroci, je skromno opremljena. V spodnjem desnem robu je majhna mizica, prislonjena ob steno. Na njej sta dva kozarca, dve skodelici in dva vrča. Iz ene skodelice in vrča se vije dim. Na levi strani slike je ob steno postavljena velika jedilna miza. Vidimo jo z daljše strani. Zadaj za mizo je okno, ki ga prekrivajo prosojne zavese. Skozi okno sije bela zimska svetloba. Na sredini slike stoji fant. Čez oči ima zavezano rdečo prevezo, roke pa drži široko narazen in išče druge otroke. Ostali otroci se skrivajo po prostoru. En otrok se je skril pod že omenjeno majhno mizico, drugi se je med oknom in mizico stisnil ob steno, tretji sedi za jedilno mizo, četrti pa se je skril na jedilno mizo, od koder spremlja dogajanje. Iz leve proti desni si sledita deček in deklica, ki jo ta potiska naprej proti fantu s prevezo na očeh. Deklica se upira in se s telesom nagiba nazaj. Glavo ima obrnjeno proti nam. Otroško igro opazuje starejša gospa, verjetno babica, ki sedi za jedilno mizo in v desni roki drži belo skodelico.

Ker je zunaj zima, so vse osebe na sliki toplo oblečene. Nekateri otroci imajo na glavah tudi pokrivala.

S sliko Slepe miši je Ferdo Vesel leta 1891 sodeloval na natečaju študentov münchenske akademije. Tema božičnega natečaja je bila zima. Vesel je bil za sliko razposajenih otrok pri igri nagrajen z drugim mestom.
Vesel je imel veliko slikarskih prijateljev. Z Ivano Kobilco sta si na primer delila atelje. Delila sta si tudi rekvizite: skodelica na mizici, iz katere se kadi dim na Veselovi sliki, je prav tista skodelica, ki jo v roki drži Kobilčina Kofetarica.

Vabljeni v Narodni galerijo, vstop je za slepe in slabovidne brezplačen. Sliko Slepe miši si lahko ogledate v dvorani 17. Če želite spremstvo kustosa, vam to omogočimo brezplačno po predhodni najavi na dejavnosti@ng-slo.si ali na 01 24 15 415 / 01 24 15 435.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam