15.11. 2023

Ivan Grohar, Sejalec, 1907, olje, platno, 108 x 120 cm

Slika Sejalec, slikarja Ivana Groharja

Avtor slike Sejalec je Ivan Grohar. Sliko je ustvaril leta 1907. Na sliki vidimo sejalca pri delu na polju. Grohar je barve na platno nanašal s slikarsko lopatico v debelih nanosih, zato so obrisi kmeta in okolice zabrisani. Barve, ki jih je uporabil so svetle, največ je zelene in rjave.

Sejalca, ki se nahaja na sredini slike, gledamo v hrbet. Upodobljen je v koraku na sredi slike. Hodi v diagonali od desnega spodnjega kota proti zgornjemu levemu delu slike. V levi roki ima košaro s semeni, desno roko pa ima pokrčeno v gibu sejanja. Oblečen je v rjave hlače in belo srajco. Na glavi ima klobuk.
Spodnji dve tretjini slike zapolnjujeta njiva, po kateri hodi sejalec in travnik. Na zgornji tretjini slike za sejalcem vidimo kozolec, na katerem se suši seno. Za kozolcem se po desnem zgornjem robu slike razteza rumen hrib.

Slika Sejalec je Groharjevo najbolj znano delo. Nanjo se je slikar več let dobro pripravljal in si pri delu pomagal tudi s fotografijo. Takoj ko je bila slika prvič razstavljena, jo je javnost zaradi kmeta in kozolca prepoznala kot tipično slovensko sliko. Groharjev Sejalec je tako globoko zakoreninjen v slovensko zavest, da smo ga izbrali tudi za motiv na evrskem kovancu za pet centov.

Vabljeni v Narodni galerijo, vstop je za slepe in slabovidne brezplačen. Sliko Sejalec si lahko ogledate v dvorani 20. Če želite spremstvo kustosa, vam to omogočimo brezplačno po predhodni najavi na dejavnosti@ng-slo.si ali na 01 24 15 415 / 01 24 15 435.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam