02.10. 2023

Potovanje na robu noči
Radijski dokumentarec o ddr. Evgenu Bavčarju

»Moj prijatelj Milan Kundera je rekel, da ni dovolj, da se ljubimo. Moramo znati deliti noč. In midva s slavčkom si jo pošteno deliva.«

Evgen Bavčar ima poseben ritual. Že dobrih štirideset let v rodnem Lokavcu snema petje slavčka v majski noči. Slavec ddr. Bavčarju sporoča, da v noči ni sam. A to ni samo zgodba o njunem sobivanju. Pod plaščem noči, v dvojini in v sodelovanju s slavcem, zgodba razpre krila od Lokavca do Caprija in odpre razmisleke o slepoti in zaslepljenosti, eksistencialnih bližinah in oddaljenostih, o položaju slepih skozi čas in vprašanju: zakaj bi užitek noči ne bil enak užitku dneva?

»Ko sem že celo vrsto let snemal slavčka tukaj, pa tudi na drugih krajih, mi je prišla v roke, oziroma me je prijatelj opozoril na knjigo Villa San Michelle, Axla Muntheja. In ta tekst me je prevzel. Začel sem na čisto drugačen način poslušat slavčke, čeprav sem že prej vedel, da v nekaterih krajih ptiče oslepijo, bodisi slavčke bodisi druge ptiče, zato, da si mislijo, da je noč«. (Ddr. Bavčar, Potovanje na robu noči, RASLO, 2023).

Fotografija Evgena Bavčarja

Evgen Bavčar

Nočno potovanje na plano dneva razprostira globoka vprašanja o človekovem obstoju, razlikah, izkoriščanju, boju za pravičnost, okolju, svobodi in intimni želji po dvojini, Soncu in novi pomladi.
»…Ko rečem midva, se pravi da postanem odgovoren tudi za neko drugo drobno eksistenco, ki segreva svoj nov rod skrit v grmovju, ki me spominja tudi po tej plati, da je prejšnji dan sijalo sonce, da je nekoč sijalo sonce tudi meni in da mi slavček v svojem petju posreduje svetlobo oziroma energijo tistega Sonca, ki sem ga spoznal kot otrok.« (Ddr. Bavčar, Potovanje na robu noči, RASLO, 2023)
Radijski dokumentarec je skupni projekt Prvega, Programa Ars in Vala 202 in je bil posnet spomladi 2023 v Lokavcu pri Ajdovščini, na otoku Capri in v Neaplju. Idejna zasnova Mojca Delač in Luka Hvalc, scenarij Mojca Delač, Saška Rakef in Luka Hvalc v sodelovanju z ddr. Evgenom Bavčarjem, režija Saška Rakef , dramaturgija Saška Rakef, Mojca Delač in Luka Hvalc, zvočni mojster: Urban Gruden.

»Naše ključno vodilo in iztočnica za zgodbo je bil zvok. Mislim, da je jasno, da je ta za ddr. Evgena Bavčarja mnogo več kot le slušni dražljaj. Je svet, so barve, ljudje, podobe. Je orientacija v prostoru, času in odnosih. In on? En sam navdih! Naša nosilna zgodba se je rodila spontano, med raziskovanjem in prvimi pogovori v Ajdovščini. Prav potihoma je tako močno kljunila v ustvarjalno lupino, da se je osvobodila in poletela. Za nami je zares neverjetno popotovanje, ki je, upam si reči, vse ustvarjalce globoko in intimno nagovorilo. Upam, da bo tudi poslušalke in poslušalce!«. (Mojca Delač, Prvi)

Javna predstavitev radijskega dokumentarca bo v torek, 3. oktobra 2023 ob 19.00 v Švicariji Ljubljani, isti dan, ob 20.00, bo dokumentarec premierno predvajan tudi v radijskem etru na Prvem, oktobra pa še na programu Ars in Valu 202.
Po predvajanju bo na voljo tudi med podkasti Radia Slovenija.

Ddr. Evgen Bavčar je filozof, umetnik, esejist, pisatelj, kulturnik in borec za pravice slepih. Sam je vid izgubil pri rosnih enajstih letih, zato v njegov svet svetlobe in vidnih zaznav ostaja v spominih ujeta domovina, zlasti rodni Lokavec. Že vrsto desetletij ddr. Evgen Bavčar svojo zgodbo piše tudi po svetu, zlasti v Parizu, kamor sta ga študij in raziskovanje odpeljala že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Zvok je za Evgena Bavčarja tisti spremljevalec, ki mu riše podobe okolice, sveta, ljudi, dogajanja in občutij.

Radijski dokumentarec je del triletnega projekta B-AIR, v katerem devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstva za kulturo. Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in b-air.infinity.radio

Potovanje na robu noči bo tudi del Avdiofestivala, ki se bo odvijal v ponedeljek, 9. oktobra 2023 ob 17.00, v Cukrarni v Ljubljani, ko bomo iskali zvočne luči noči, debatirali o vlogi sodobnega radia za tiste, ki ne vidijo in o ustvarjalnosti slepih in slabovidnih. Več informacij na www.avdiofestival.si


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam