05.10. 2023

V okviru Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije:
• Radijski dokumentarec o ddr. Evgenu Bavčarju 3. oktobra na prvem programu RA SLO (oddaja bo predvajana ob 20.00 uri na Prvem programu RA SLO).
• Okrogla miza o oddaji ter življenju in delu slepih in slabovidnih v okviru Avdiofestivala 9. oktobra 2023 ob 17.00 uri

V okviru MDSS Ptuj
• 6. 10. 2023 za vse člane, članice in njihove spremljevalce organizirajo družabno srečanje;
• 12. 10. 2023 bo potekalo srečanje skupine za samopomoč Mavrica, kjer bo tema pogovora Uporaba bele palice v vsakdanjem življenju;
• 27. 10. 2023 koncert pevske skupine MDSS Ptuj ob 10. obletnici delovanja.

V okviru MDSS Celje

• V soboto 7.10.2023 bo med 9.00 in 12.00 uro na travniku pri Guštovi mestni plaži potekal z dobrodelni dogodek TEČEM, DA POMAGAM 2023 v organizaciji Lions klubov in Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Celje, s katerim bodo obeležili mednarodni dan bele palice, svetovni dan vida in 75 let delovanja društva.
(Udeleženci bodo imeli priložnost spoznati vsakodnevne izzive, s katerimi se soočajo slepi posamezniki, in sicer skozi naloge na posebej zasnovanih poligonih, kjer se bodo preizkusili v hoji z belo palico in ostalih nalogah kot slepe osebe – s temnimi očali. Lahko se bodo naučili tudi pravilne nordijske hoje ob mentorstvu licencirane vaditeljice. Za udeležence bodo na voljo osvežilne pijače in prigrizki.
D.J. Robbie, ki bo vrtel glasbo, bo poskrbel za živahno in prijetno vzdušje.
NAMEN: zbrana dobrodelna sredstva na dogodku bodo namenjena nakupu bralnih pripomočkov za slepe in slabovidne
Veseli bodo, če se bodo člani oglasili na njihovi stojnici in na dogodek povabili tudi svoje sorodnike, prijatelje znance …
• Literarno popoldne s predstavitvijo literarnih del članov MDSS Celje: v ponedeljek, 9. 10. 2023 ob 16.00 uri na sedežu društva v sklopu Dneva bele palice in ob 75. letnici delovanja društva pripravljamo literarno popoldne slepih in slabovidnih oseb MDSS Celje, z gostjo ga. Šimunič Mileno. Predstavili se bodo naslednji pisci:
– Monika Marn
– Vlasto Skale
– Jana Povalej
Kot posebna gostja se bo pridružila Ga. Milena Šimunič.
• EKSKURZIJA: V četrtek 12. 10. 2023 bodo v sklopu Dneva bele palice in ob 75. letnici društva organizirali ekskurzijo na Grad Komenda z njegovo okolico.
• OGLED TEREZINEGA SEJMA: Ob Mednarodnem dnevu bele palice bodo v ponedeljek 16. 10. 2023 za člane, njihove spremljevalce, svojce in prijatelje organizirali ogled Terezinega sejma v Murski Soboti. Mestno središče bodo zapolnile stojnice z različnim blagom od oblačil in obutve, kmetijskega orodja, potrebščin za gospodinjstvo in kuhinjo, do živilskih izdelkov.

V okviru MDSS Novo Mesto
• 11.10.2023 bo skupina članov s spremljevalci imela voden ogled proizvodnje avtomobilov v Revozu v Novem mestu;
• 16.10.2023 bo potekalo predavanje in pogovor s predstavnikom društva Hospic, enota Novo mesto, in njihov program podpore kronično bolnim, umirajočim in svojcem;
• 19.10. 2023 bodo v občini Brežice predstavili članom in članicam iz te občine ter drugim občanom poslanstvo društva: tehnične pripomočke, uporaba bele palice, vloga psa vodnika s trenerko in simulacijskimi očali:
• 25. 10. 2023 bodo učencem dveh drugih razredov na OŠ v Novem mestu pokazali teh. pripomočke, ki jih uporabljajo slepi in slabovidni, hojo z belo palico in različne družabne igre, s katerimi si krajšajo čas slepi in slabovidni.

V okviru MDSS Ljubljana
• v ponedeljek 9. 10. 2023 bo potekala postavitev Ovirantlona za Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo v Ljubljani;
• glede na interes članov bodo v soboto 14. 10. 2023 organizirali ogled muzeja in gradu Bogenšperk.

V okviru MDSS Maribor
• v torek, 10.10.2023 ob 17.00 bo v Malem razstavišču Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru razstva odprtje razstave ljubiteljske fotografije avtorice Darinke Lozinšek z naslovom
»Moji fotografski utrinki skozi omejitve«.
• V ponedeljek, 16. 10. bo na a Ribiškem domu v Dravogradu od 11.30 ure dalje Kostanjev piknik na Koroškem.

Za več informacij v zvezi z dogodki se prosimo obrnite na izvajalska medobčinska društva.
Prav tako se za program aktivnosti na ostalih medobčinskih društvih lahko zainteresirani obrnete neposredno na društva.
Za splošne informacije v zvezi z mednarodnim dnem bele palice in svetovnem dnevu vida smo vam na voljo po elektronski pošti na naslovu info@zveza-slepih.si ali po telefonu 01 4700 211 (tajništvo Zveze).


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS




Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam