14.9. 2023

Obvestilo o pogrebu Milana Bobinskega

Poslovil se je MILAN BOBINSKI, profesor defektolog, nekdanji predsednik slepih Jugoslavije in dolgoletni predsednik MDSS Maribor
Na zadnjo pot ga bomo pospremili v torek 19. septembra 2023 ob 13. uri iz kapelice na pobreškem pokopališču v Mariboru.
Na njegovo željo se cvetju in svečam hvaležno odrekamo v korist:

Botrstvo, TRR: NLB d.d.: SI56 0201 2002 0297 991

Žalujoči: žena Ana, sin Peter in hči Mojca z družinama


Sporočamo žalostno vest, da nas je zapustil častni član Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije g. MILAN BOBINSKI, prof.defektologije.

Fotografija Milana Bobinskega

Svoje življenje je posvetil izobraževanju, športu in zaposlovanju slepih in slabovidnih odraslih ter vzgoji in vključevanju otrok in mladostnikov v vrtce in šole.

Od leta 1972 do 1976 je bil predsednik Zveze slepih Jugoslavije, kot tudi dolgoletni predsednik MDSS Maribor.
Leta 1972 je sodeloval pri sprejemanju jugoslovanske definicije o slepoti in slabovidnosti v Opatiji. Leta 1996 pa pri pripravi gradiva za sprejem enotne definicije slepih in slabovidnih v Sloveniji. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bil pobudnik in član strokovne skupine, ki je pripravila vsebino socialno-humanitarnih programov za odrasle slepe in slabovidne in njihove družine v RS, ki so v veljavi še danes. Bil je priznan in cenjen državljan, katerega delo so prepoznali na domačih in tujih tleh.

Za svoje dolgoletno delo je s strani različnih nevladnih organizacij in državnih ustanov prejel več nagrad in priznanj tako doma kot v tujini. Leta 1973 mu je Zveza za šport in rekreacijo invalidov Jugoslavije (Savez za sport in rekreaciju invalida Jugoslavije) podelila plaketo za 20-letno delo na področju športa invalidov. Leta 1977 mu je SFRJ podelil red zaslug za narod s srebrno zvezdo. Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije mu je leta 1979 ob 30-letnici delovanja podelila priznanje za uspešno delo v korist slepih. Leta 1998 mu je Ministrstvo RS za delo, družino in socialne zadeve podelilo nagrado za izjemne dosežke na področju socialnega varstva. Zveza slepih Črne gore pa mu je leta 2007 podelila tako imenovano jubilarno povelje humanosti.

Na sedežu Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Groharjeva cesta 2, 1000 Ljubljana, bomo v sejni sobi v 2. nadstropju od 14. 9. 2023 naprej imeli odprto žalno knjigo, v katero bodo lahko posamezniki in organizacije Milanu Bobinskemu v spomin do 14. 10. 2023 zapisali sožalno sporočilo.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam