27.7. 2023

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije resnično ni bila organizator pohoda slepih in slabovidnih planincev na Triglav, vendar smo se kot reprezentativna organizacija za slepe in slabovidne v Sloveniji, v prvih urah po neurju v Krmi počutili napadene s strani medijev, zaradi česar smo pripravili prvo izjavo v četrtek 20. 7. 2023, ki smo jo objavili na spletu Zveze ter na obeh Facebook profilih.

V Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije na podlagi različnih odzivov posameznikov, udeleženih planincev, drugih slepih in slabovidnih ter novih informacij, ki smo jih prejeli o celotnem dogajanju pohoda slepih in slabovidnih na Triglav pojasnjujemo, da naša prva izjava z dne 20. 7. 2023 nikakor ni bila zapisana kot odrekanje podpore prizadevanjem slepim planincem.

Ravno obratno, vsem slepim in slabovidnim, njihovim spremljevalcem ter tudi organizatorjem ponovno izrekamo iskrene čestitke za osvojen najvišji vrh. Zagotovo nismo zadosti poudarili količine dela, treningov, izobraževanj za spremljevalce v gorah v zadnjih letih ter že osvojenih vrhov, ki jih ni bilo malo in jih brez požrtvovalnosti, močne volje ter poguma vseh udeležencev ne bi bilo.

Še enkrat poudarjamo, da smo na slepe in slabovidne planince zelo ponosni, saj so dokazali, da kljub okvari vida zmorejo nekaj, kar se tudi videčim pogosto zdi nemogoče in podpiramo prizadevanja vseh, ki želijo kaj dobrega narediti za njih. Zato še enkrat pozdravljamo projekt Planinskega odbora za invalide pri Planinski zvezi Slovenije, pri katerem sodeluje tudi KPŠRD Karel Jeraj. Prepričani smo, da vodniki svoje delo opravljajo zelo strokovno, predvsem pa si iskreno prizadevajo, da bi pohodništvo približali različnim skupinam invalidov, tudi osebam z okvaro vida.

Udeležencem in organizatorjem priznavamo, da informacij po prvih medijskih odzivih v sredo zvečer nismo v celoti preverili ter da smo jim posredno očitali nezadostno odgovornost. Po obdobju enega tedna ter vseh naknadno prejetih informacijah skupaj ugotavljamo, da je bila resnična slika drugačna, kot so jo predstavili mediji in prvi odzivi.

Ne glede na vse zapisano, ponovno kot prvič ponavljamo, da na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije podpiramo prizadevanja slepih in slabovidnih na različnih področjih življenja, izobraževanja, dela in prostočasnih aktivnostih ter da je nekatere aktivnosti kljub izzivom ob ustreznih prilagoditvah mogoče izvesti. Navsezadnje tudi sami že več kot 100 let izvajamo posebne socialne programe, ki slepim in slabovidnim omogočajo čim bolj enakopravno vključevanje v družbo. Tudi Zveza redno organizira pohode v sodelovanju z medobčinskimi društvi in se zavedamo priprav in odgovornosti, ki jih takšne aktivnosti zahtevajo. Tako moramo tudi mi na Zvezi skupaj z drugimi organizatorji upoštevati vrsto okoliščin in dejavnikov, ki vplivajo na izvedbo določene akcije. V preteklosti smo tako že prestavljali izvedbo aktivnosti pohoda slepih in slabovidnih planincev, ne glede na dolgo tradicijo njihove izvedbe točno na določen datum, zaradi napovedane nestabilnosti vremena oz. nedelujoče žičniške naprave.

Veseli in zadovoljni smo, da so se vsi udeleženci pohoda varno vrnili domov, tako da Zveza slepim in slabovidnim planincem še enkrat želi še veliko uspešnih pohodov, veliko srčnih spremljevalcev in motiviranih organizatorjev pohodov.

Štefan Kušar, glavni tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam