01.6. 2023

Vabimo vas na otvoritev fotografske razstave z naslovom Ovire in izzivi na vsakodnevni poti osebe z okvaro vida.

Dogodek bo potekal v ponedeljek, 5.6.2023 ob 11. uri v galeriji Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne na Kotnikovi ulici 32 v Ljubljani.

6 razstavljenih fotografij je nastalo izpod rok študentov, ki so sodelovali na študentskem natečaju kreativnega komuniciranja freeŠn 2023. Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je v kategoriji fotografija na omenjenem natečaju sodelovala kot partner.

Sodelujočim študentom smo postavili zanimiv izziv. Naj se za nekaj časa »postavijo v čevlje« slepe ali slabovidne osebe in ob tem razmislijo, kako se počutijo, če nimajo vidnega zaznavanja, preko katerega ljudje prejemamo kar 90% informacij. Svoje občutke naj nato prelijejo v fotografijo, ki bo prikazovala oviro ali izziv, ki je nastal ob odsotnosti vida oziroma ob slabšem vidu.
Slepi in slabovidni so zaradi nedostopnosti grajenega okolja, informacij in storitev pogosto prikrajšanji za samostojno gibanje v okolju ter neodvisno vključevanje v družbeno okolje.
Videči, ki se s tem ne soočajo skozi lastno izkušnjo, pogosto na te težave niso pozorni, veliko krat tudi ne zadostno seznanjeni z njimi. Razstavljene fotografije zato predstavljajo pomemben doprinos k prepoznavanju ovir slepih in slabovidnih tudi širši javnosti.

Vsaka fotografija je opremljena s QR kodo, ki vodi do zvočnega posnetka, kjer se nahaja podrobnejši opis fotografije. Osnovne informacije o fotografijah bodo na voljo tudi v brajici desno od fotografije.

Na otvoritvi bodo prisotni Štefan Kušar, glavni tajnik, Nastja Žlajpah v.d. vodje programov, Janez Kermc, član upravnega odbora, zadolžen za področje kulture, Darinka Lozinšek, fotografinja in slabovidna članica 3 članske žirije, ki je izbrala prve tri nagrajence natečaja, nagrajenci fotonatečaja ter soorganizatorki natečaja freeŠN, Tjaša Kos in Klara Kušar.
Po zaključku uradnega dela bo sledila manjša pogostitev.

Razstava bo v galeriji KSS na voljo za ogled predvidoma od 5.6. do 31.8.2023.
Za več informacij se lahko obrnete na Nastjo Žlajpah na e-naslov: nastja.zlajpah@zveza-slepih.si ali po telefonu na 01 4700 218.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam