24.5. 2023

Slepe in slabovidne osebe v prvem tednu junija tradicionalno obeležujejo teden slepih, v okviru katerega se vrstijo dogodki, prireditve in druge aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na izzive, s katerimi se srečujejo pri svojem življenju in delu.

Dogodke pripravljajo tako medobčinska društva slepih in slabovidnih na lokalni ravni, kakor tudi Zveza društev in slabovidnih, ki deluje na državni ravni. V okviru Zveze tako napovedujemo sledeče dogodke:

 1. 31.5.2023: Življenje in delo slepih in slabovidnih – pogovorna oddaja na portalu Mamamaria.si ( https://www.mamamaria.si/). Voditeljica oddaje, Ana Maria Mitič se bo pogovarjala s Slavico Bukovec Zupanič, urednico časopisa Obzornik za ženo in družino, ki ga ZDSSS izdaja v brajici in povečanem tisku.
 2. 31.5.2023: 2. srečanje v sklopu akcije Družabne igre brez meja v prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne. V okviru srečanja bodo posamezniki, ki so se odločili, da bodo v letošnjem letu pomagali pri prilagajanju družabnih iger za slepe in slabovidne, spoznali različne načine prilagajanja družabnih iger. Ob zaključku akcije načrtujemo večji dogodek: Družabne igre brez meja, kjer se bo vsak lahko preizkusil v igranju družabnih iger prilagojenih slepim in slabovidnim – tudi s prevezo in simulacijskimi očali.
 3. 1.6.2023: Izkustvena delavnica Sladica v temi, kjer bodo udeleženci v “temi” pojedli sladico in spili kavo/sok, se naučili spremljati slepega ter izvedeli, kako uspešno in brez zadreg komunicirati s slepo ali slabovidno osebo. Dogodek organiziramo v sklopu projekta Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) 2023, ki predstavlja najvidnejšo kampanjo na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji.
 4. 1.6. Predaja v uporabo prvega bankomata NLB na Trgu MDB v Ljubljani, prilagojenega za slepe in slabovidne z govorno podporo za izbrane funkcije. NLB načrtuje, da bo v določenem času na razpolago večje število njihovih bankomatov v Ljubljani in po Sloveniji, ki bodo omogočali govorno podporo za slepe in slabovidne s pomočjo slušalk.
 5. 2.6. Literarni večer Poljanska dolina v delih Ivana Tavčarja v dvorcu Visoko v Poljanski dolini. Dogodek bodo izvedli člani študijskega krožka pri medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Kranj ter člani Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko. Člani omenjenih društev bodo ob spremljavi citer predstavili odlomke iz Tavčarjevih del. Prav tako bo v dvorcu do konca avgusta na ogled razstava ročnih in slikarskih del slepih in slabovidnih.
 6. 2.6. Tradicionalna maša v kapelici Sv. Cirila in Metoda na posestvu msgr. Toma Zupana na Okroglem pri Naklu. Msgr. Tomo Zupan je po smrti leta 1937 celotno svojo posestvo zapustil za namene izobraževanja slepih in slabovidnih. V oporoki je med drugim tudi zapisal željo, da se v kapelici Sv. Cirila in Metoda njegovega gradiča na posestvu redno izvajajo maše. Z namenom izpolnitve njegove oporočne volje Zveza v okviru tedna slepih tradicionalno izvede mašo, ki jo po radijskih valovih prenaša Radio Ognjišče, Zveza pa poskrbi za prenos preko spleta.
 7. 5.6. Otvoritev razstave fotografskih del v okviru natečaja Freešn in predaja lesenih didaktičnih pripomočkov medobčinskim društvom slepih in slabovidnih. Razstavili bomo šest fotografij, ki so jih posneli videči študentje na temo »Ovire in izzivi na vsakodnevni poti osebe z okvaro vida«. Fotografije, ki so nastale, predstavljajo pomemben doprinos k prepoznavanju ovir slepih in slabovidnih širši javnosti. Lesene didaktične pripomočke so izdelali dijaki Gimnazije in srednje šole in jih bodo tega dne predali predstavnikom medobčinskih društev slepih in slabovidnih po Sloveniji.
 8. 6.6. Predstavitev magistrskega dela Tadeje Kadunc – tipne slikanice Skrivnosti rožnega venca v prostorih Finžgarjeve galerije v Ljubljani. S tipno slikanico želi avtorica slepim in slabovidnim prek tipne zaznave ponazoriti pomembne svetopisemske odlomke, jim približati svet videčih in obogatiti njihovo duhovno razsežnost.
 9. 7.6. Interna projekcija digitaliziranega filma Vesna z avdiodeskripcijo za slepe in slabovidne v Slovenski kinoteki. Po končani projekciji bo sledil pogovor z Majo Šumej, zvočno opisovalko filma.
 10. 8.6. Odprtje več čutne razstave Vsi za dediščino, dediščina za vse v prostorih Finžgarjeve galerije.Razstava Od blizu je bila do aprila 2023 odprta v Moderni galeriji. Del te razstave bomo prinesli v Finžgarjevo Galerijo v Ljubljani.
 11. 9.6. Spletni dogodek »Novosti na področju brajice« kot napoved obeležitve 200 let uporabe brajice v letu 2024. Z različnimi gosti se bomo pogovarjali o standardizaciji ter o prihodnosti brajice.

logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam