07.4. 2023

Slika Mihaela Stroja z naslovom Luiza Pesjak

Mihael Stroj, Luiza Pesjak, (pred 1848), olje, platno, 97 x 74 cm

Avtor portreta Luize Pesjak je slikar Mihael Stroj. Umetnik je elegantno damo naslikal do kolen. Sedi v vijoličastem fotelju, za katerim je v ozadju na levi strani rjava zaveza, na desni strani pa stena v odtenku rjave barve. Dama je obrnjena je naravnost proti nam. Z levo podlahtjo se Luiza naslanja na naslonilo sedeža, glavo ima rahlo zasukano. Črne lase ima urejene v kratko, bolj v širino oblikovano pričesko na prečo. Luizin obraz je podolgovat, čelo odkrito, lica rožnata. Oči ima rjave, pogled pa zamišljeno zre v gledalca. Usta so zaprta, nos ozek in koničast, brada mehko zaokrožena. Izraz na obrazu deluje otožno. Roki sta položeni naprej in sklenjeni v lahnem prepletu prstov.

Gospa nosi belo svileno obleko s kratkimi rokavi, ki je v pasu stisnjena s steznikom. Do pasu je ogrnjena je v moder žameten šal z belo krzneno obrobo. Luizina ramena, dekolte in roke so goli. Na sebi ima veliko modnih dodatkov, med katerimi najbolj izstopajo cvetlice. Modre umetelne rože so vpletene v njeno pričesko, ki se ji za ušesi spuščajo na ramena, v naročju pa ji počiva šopek, ki ga sestavljajo rdeči, rožnati, vijolični, modri in beli cvetovi in zelenje.
Luiza nosi viseče srebrne uhane. Na oprsju obleke je pripeta srebrna broška. Zlat prstan vidimo na levem prstancu, na desni roki pa zapestnico, na katero je z verižico pripet lornjon, to so očala z držajem za eno oko.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam