26.4. 2023

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije ob današnjem mednarodnem dnevu psov vodnikov za slepe in slabovidne (zadnja sreda v aprilu) opozarja, da so psi vodniki izjemno pomembni za slepe in slabovidne, saj so usposobljeni, da zagotavljajo višjo stopnjo neodvisnosti in mobilnosti osebam z okvaro vida, ki bi zanje sicer bila nemogoča.

Ena od glavnih prednosti vodniških psov je, da so sposobni voditi svoje lastnike z izjemno natančnostjo, kar omogoča slepim in slabovidnim, da se premikajo z večjo varnostjo in zaupanjem. So sposobni prepoznati ovire in nevarnosti, kot so stopnice, robniki in promet ter sporočiti te informacije z ustavljanjem, sedenjem ali potegi na povodcu.

Druga ključna prednost psov vodnikov je čustvena podpora in druženje, ki ga zagotavljajo. Slepi posamezniki se pogosto soočajo z izolacijo in osamljenostjo, zaradi česar družba psa vodnika zagotavlja občutek udobja in povezanosti. Psi vodniki dvigujejo občutek samozavesti in samospoštovanje slepih in slabovidnih, saj lahko posledično sodelujejo pri različnih aktivnostih in se gibljejo v okolju z večjo neodvisnostjo.

Na fotografiji je pes črne barve, z oprtnico na kateri je napis pes vodnik

Psi vodniki so šolani, usposobljeni in ustrezno testirani, da za opravljanje svojih nalog. Zavedati se moramo, da je njihovo usposabljanje in skrb zanje pomembna naložba časa, virov in strokovnega znanja. Dejstvo pa je, da so koristi, ki jih zagotavljajo svojim lastnikom neizmerne in da je vez med psom vodnikom in njegovim vodnikom resnično izjemna stvar.

Tako na Zvezi opozarjamo, da so stroški in sredstva, ki so potrebni za usposabljanje in skrb za pse vodnike izredno veliki, zaradi česar je razpoložljivost in dostopnost do psov vodnikov omejena. To pomeni, da nimajo vsi slepi posamezniki dostop do te storitve, kar nakazuje na določeno mero neenakosti pri dostopu do te pomembne zakonske pravice slepih in slabovidnih.

Ne glede na naše opozorilo pa v Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije ob mednarodnem dnevu psov vodnikov izrekamo zahvalo in priznanje vsem šolanim psom in deležnikom na tem področju, ki omogočajo dodelitev šolanih psov vodnikov slepim in slabovidnim osebam.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam