14.3. 2023

Slika Mateja Sternena z naslovom Rdeči Parazol

Avtor dela z naslovom Rdeči parazol je Matej Sternen. Slika je pokončna, velikih mer in po celi površini naslikana s širokimi potezami, zato so obrisi zamegljeni. Največ je rdeče in zelene barve.

Na sliki je mlada gospa, najverjetneje slikarjeva partnerka Roza Klein, ki se z rdečim parazolom oziroma sončnikom sprehaja v parku. Ozadje je naslikano z različnimi odtenki zelene.

Mlada gospa zavzema večino slikarske površine. Upodobljena je od glave do kolen. S telesom je obrnjena na desno, glavo ima rahlo zasukano in pogled usmerjen v gledalca. Upodobljenka deluje, kot da bi jo zmotili med sprehodom. Glavo ji pokriva svetel klobuk s črno pentljo, izpod katerega ji kukajo rjavi lasje, speti na zatilju. Na sebi ima lahkotno belo bluzo s širokimi rokavi in sivo krilo, ki se v boku zoži in poudari njen pas. Zgornjo levo četrtino slike zavzema rdeči sončnik, ki ga Roza drži v rokah in naslanja na desno ramo ter si tako pred soncem ščiti obraz.

Matej Sternen je na sliki upodobil sončen dan. Slika je svetla, Rozin obraz pa je rdečkast, ker svetloba prihaja iz zgornje leve strani, sije skozi rdeči sončnik in se ustavi na njenem obrazu.

Matej Sternen je Rozo Klein spoznal leta 1902 v Ažbetovi zasebni slikarski šoli v Münchnu. Tudi Roza je bila umetnica in s soprogom sta velikokrat ustvarjala skupaj. V njenem opusu najdemo predvsem akvarele, risbe in grafike.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam