01.3. 2023

Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne, ki deluje pod okriljem Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije v okviru posebnega socialnega programa Založniške dejavnosti, praznuje v sredo, 1. 3. 2023 105. obletnico delovanja , saj je 1. 3. 1918 Minka Skaberne po šolanju na Dunaju predavala o potrebah slepih na področju dostopa do literature na Ljubljanskem učiteljišču.

fotografija Minke Skaberne

Minka Skaberne

Ob tej priložnosti bodo knjižnico nekaj dni kasneje 8. marca. 2023 obiskali predstavniki Ministrstva za kulturo, ki je Knjižnico slepih in slabovidnih Minke Skaberne leta 2016 v okviru javnega razpisa izbralo za koncesionarja za 10 letno obdobje za izvajanje specialne knjižnične dejavnosti za slepe in slabovidne ter druge osebe s težavami branja (dislektiki, avtisti, druge telesne okvare, ki onemogočajo branja običajnega tiska).

Krajšega delovnega sestanka z vodstvom Zveze in Knjižnice slepih in slabovidnih se bo udeležil državni sekretar Ministrstva za kulturo mag. Marko Rusjan, ministrica dr. Asta Vrečko pa še ni potrdila svoje udeležbe.

Na delovnem sestanku bodo nagovorili možnosti za povečano število dostopnih knjig za slepe in slabovidne, ki so financirane s subvencijami proračuna min. za kulturo preko Javne agencije za knjige RS, ustreznejšega sistemskega financiranja specialne knjižnice slepih in slabovidnih v luči inflacije, sistemsko ureditev prostorov za delovanje knjižnice za naslednje 30 letno obdobje ter druga odprta aktualna vprašanja na področju dostopnih informacij, medijev, avdio-vizualnih medijskih vsebin.

Fotografija pročelja stavbe Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne

O poteku pogovorov in dogovorih, vas bomo obvestili preko sporočila za javnost, zagotovo pa smo vam na razpolago na kontaktnih podatkih Zveze.
Več informacij o delovanju Knjižnice, Zveze in konkretni zgodovini razvoja Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne najdete na povezavah: www.kss-ess.si ter www.zveza-slepih.si


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam