14.11. 2022

EBU – Evropska zveza slepih v letu 2022 praznuje Evropsko leto mladih. Od 28. do 30. oktobra 2022 je na Cipru potekal mladinski dogodek Evropske zveze slepih pod imenom »Sodelujte v Evropi in svetu pod enakimi pogoji« za krepitev glasu in angažiranosti mladih z okvaro vida v današnjem svetu. Teme dogodka so bile predvsem sodelovanje v političnem življenju, angažiranost pri socialni in humanitarni pomoči in projekti opolnomočenja mladih. Razmišljanja in ozaveščenost, pridobljena med dogodkom, bodo izražena v Manifestu mladih državljanov EU z okvaro vida, ki bo objavljen ob koncu dogodka.

Na sliki so udeleženci mladinskega dogodka EBU, ki je potekal na Cipru

V imenu Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije se je dogodka udeležila Gaja Beč, ki je zapisala naslednje vtise: »Dogodek je bil pomemben, saj smo se zbrali mladi slepi in slabovidni z večih držav (Ciper, Slovenija, Grčija, Italija, Črna gora, Španija, Norveška). Pogovarjali smo se predvsem kakšno pozicijo zavzemamo mladi slepi in slabovidni v naših okoljih in kako pomembno je, da smo pro aktivni. Velik izziv in podobnost med nekaterimi oz. večino držav je, da mladi v skupnosti slepih in slabovidnih nimajo veliko možnosti aktivne participacije in udejstvovanja, saj je večina nalog, aktivnosti, odgovornosti namenjena starejšim generacijam. Pomemben vidik oz. skupna točka, ki smo jo odkrili je, da nam je dostopnost in advokacija za le-to zelo pomembna in smo mladi na tem področju lahko dober doprinos. Imeli bomo tudi Zoom sestanek, kjer bomo dognanja iz dogodka povzeli in napisali skupen Manifesto.«


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam