14.11. 2022

Med 8. in 11. novembrom so se predsednik ZDSSS Matej Žnuderl, tajnik Štefan Kušar in strokovna delavka Nastja Žlajpah udeležili Mednarodne konference na področju začenjanja sodelovanja in izmenjave izkušenj krovnih organizacij slepih in slabovidnih na območju Jugovzhodne Evrope v Zagrebu. Konference so se udeležili še predstavniki Hrvaške, Srbije, Republike Srbske, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Makedonije.

Po uvodnih govorih direktorice Hrvaške zveze slepih, Andreje Veljače, predsednika Vojina Perića ter predstavnikov ministrstev, je formalni del potekal v panelih, kjer so države predstavile primere dobre prakse, nato je sledila razprava, izmenjava izkušenj ter zaključki. Obravnavane so bile naslednje teme:
-Panel 1: Položaj invalidskih organizacij kot organizacij civilne družbe posebnega interesa za državo;
-Panel 2: Posebno in integrirano izobraževanje ter zagotavljanje prilagojenih učbenikov in pripomočkov za slepe in slabovidne učence;
-Panel 3: Pravice in možnosti slepih in slabovidnih ter pobude za izboljšave;
-Panel 4: Kompenzacijska sredstva za povečane življenjske stroške zaradi okvare vida;
-Panel 5: Predstavitev rezultatov projekta DANOVA – inovativne prevozne storitve za slepe in slabovidne potnike z namenom povečanja mobilnosti slabovidnih v Jugovzhodni Evropi: digitalna dostopnost in pobude znotraj skupnega jezikovnega prostora.
Tajnik ZDSSS Štefan Kušar je v sklopu tretjega panela udeležencem predstavil Zakon o osebni asistenci.

Udeleženci konference so obiskali Muzej mesta Zagreb, si ogledali prostore Hrvaške zveze slepih, Hrvaške knjižnice za slepe in Tiflološki muzej. Ob zaključku konference so si ogledali gledališko predstavo Podmornica z audiodeskripcijo v izvedbi dramskega studia slepih in slabovidnih »Novi Život« v gledališču Vidra.

Tajnik ZDSSS predava na konferenciTajnik ZDSSS predava na konferenciPredsednik in tajnik potipata izbočene pike brajice iz 3d tiskalnikaUdeleženci konferenci si ogledajo mesto Zagreb


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam