22.11. 2022

Predstavniki ZDSSS so se včeraj, 21.11.2022 udeležili socialnega kluba na temo »Dolgotrajna oskrba: Velik izziv in nove priložnosti«, ki ga je organizirala Socialna zbornica Slovenije. Na dogodku, ki je gostil več kot 90 slušateljev, so razpravljali: Luka Mesec, minister na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Luka Omladič, sekretar v kabinetu ministra, Carmen Rajer, mag., predsednica Sekcije za socialno oskrbo na domu Socialne zbornice Slovenije, Valerija Lekić Poljšak, predsednica Skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, Ivanka Limonšek, predstavnica Skupnosti varstveno delovnih centrov Slovenije in mag. Barbara Kobal Tomc, direktorica Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo.
Večina sogovornikov je nanizala argumente za uveljavitev Zakona o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi.
Demografska struktura slepih in slabovidnih je primerljiva z isto strukturo splošne populacje, kar pomeni, da rešitve dolgotrajne oskrbe nujno potrebujemo. Ob sprejemanju zakona so slepi in slabovidni ter njihovi podporniki s skoraj 14.000 podpisi v podporo peticije uspeli ohraniti pravico do dodatka za pomoč in postrežbo iz zakona, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Kakšna bo nadaljnja usoda uveljavljanja enega ali drugega zakona, ni mogoče napovedati, v vsakem primeru pa si bo zveza prizadevala za ohranitev in krepitev pravic slepih in slabovidnih.

Na odru sedijo govorniki socialnega kluba, predsednica Soc. zbornice Breda Božnik nagovori občinstvoMinister Luka Mesec govori za govorniškim pultom


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam