04.11. 2022

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s Hrvaško zvezo – Hrvatski Savez Slijepih izvaja Erasmus+ projekt “Složno po veščine”. Namen projekta je pridobivanje in krepitev komunikacijskih, socialnih in digitalnih veščin, ki so potrebne pri iskanju zaposlitve. Projekt je namenjen slepim in slabovidnim med 18. in 40. let starosti, skupno 30 oseb (15 iz vsake države). Prvenstveno je namenjen iskalcem zaposlitve, vendar status o brezposelnosti ni pogoj za sodelovanje.

V času od 6. do 9. septembra 2022 je v Premanturi na Hrvaškem potekalo prvo večdnevno srečanje, med 19. in 22. oktobrom 2022 pa se je v Izoli odvilo drugo srečanje. Na obeh je sodelovalo 30 slepih in slabovidnih, spremljevalci in prostovoljci.

UDELEŽENCI PROJEKTA STOJIJO V KROGU IN MAHAJO FOTOGRAFUUDELEŽENCI PROJEKTA NA PLAŽI V IZOLI

Predavanja in delavnice so izvedli sodelavci Hrvaške zveze slepih, ZDSSS in zunanji izvajalci. Udeleženci so se v teoriji in praksi pripravljali na razgovor za službo, se učili asertivne in nenasilne komunikacije, sodelovali v šoli retorike, se seznanili z vključevanjem oseb z invalidnostjo v delovno okolje in z zaposlitveno rehabilitacijo, izmenjali izkušnje v zvezi z rabo modernih tehnologij v vsakdanjem življenju in digitalno dostopnostjo za slepe in slabovidne, spoznali aplikacijo LinkedIn ter preko organiziranih aktivnosti krepili socialne veščine, skupinsko in timsko delo, veščine vodenja ter reševanje problemov.

Del stroškov izvedbe programa v domu oddiha v Izoli smo pokrili s sponzorskimi sredstvi podjetja Novartis Pharma Services Inc., podružnica v Sloveniji.

Program


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam