03.11. 2022

Farmacevtska družba Roche želi s kampanjo Change Makers povečati ozaveščenost o tem, kako izguba vida vpliva na vsakdanje življenje posameznika, predstaviti skupnosti slepih in slabovidnih ter izkušnje in izzive oseb z izgubo vida. Zveza društev slepih in slabovidnih je s podjetjem Roche Slovenija že sodelovala pri pripravi razstave Ustvarjalci sprememb, kjer so bili predstavljeni pomembni dosežki in delo petnajstih posameznikov in dveh športnih ekip, ki so kljub izzivom, ki jih prinaša okvara vida, aktivni in uspešni na različnih področjih (kulture, umetnosti, športa, družbenega življenja).

V sredo, 26.10.2022 smo zaposlenim v podjetju Roche Slovenija pripravili predstavitev in delavnico, namen katere je bilo seznanjanje s slepoto in slabovidnostjo, premagovanje predsodkov, spoznavanje tehničnih pripomočkov in osnov spremljanja slepih in slabovidnih ter komuniciranje in pristop do slepega ali slabovidnega.
V prvem delu je potekala predstavitev ZDSSS, slepote in slabovidnosti ter načinov komunikacije s slepo in slabovidno osebo. Sledila je predstavitev najpogostejših pripomočkov s poudarkom na predstavitvi psa vodnika. V drugem delu je bil poudarek na predstavitvi Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne in brajice, predstavitvi in praktičnem prikazu nekaterih tehničnih pripomočkov po Pravilih ZZZS in Zakona o izenačevanju možnosti invalidov ter predstavitvi prilagojenih družabnih iger za slepe in slabovidne.

“Srečanje z vami nas je vsekakor obogatilo z novim znanjem in nam dalo poguma, da bomo naslednjič znali pravilno pristopiti k slabovidni/slepi osebi”, so nam po opravljeni predstavitvi sporočili iz podjetja Roche, kar dokazuje, kako zelo so pomembna tovrstna ozaveščanja o slepoti in slabovidnosti.

Predstavitev ZDSSS zaposlenim v podjetju RochePredstavitev ZDSSS zaposlenim v podjetju RochePredstavitev prilagojenih iger zaposlenim v podjetju RocheBoštjan Vogrinčič zaposlenim v podjetju Roche predstavlja tehnične pripomočke za slepe in slabovidneDiana Žalik podjetju Roche predstavlja dejavnost KSS


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2024

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam