04.10. 2022

V ponedeljek, 3.10.2022 je v Državnem zboru potekal posvet Za boljšo prihodnost otrok. Organiziran je bil na pobudo predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič, ki se je ob pričetku mandata zavezala, da bo ena njenih prioritet tudi izboljšanje položaja najranljivejših skupin, še zlasti otrok.

Na posvetu so različni deležniki, od nevladnih organizacij do poslancev in predstavnikov ministrstev, razpravljali o možnostih in predlogih za sistemske rešitve za izboljšanje položaja otrok s posebnimi potrebami in otrok, ki živijo v revščini in v nasilju.

V prvem delu posveta se je predstavilo 28 sodelujočih nevladnih organizacij. Najprej se je predstavilo 20 nevladnih organizacij, ki delujejo na področju otrok s posebnimi potrebami, v drugem delu pa je svoje poglede podalo 8 nevladnih organizacij, ki se srečujejo z otroki, ki živijo v revščini in v nasilju.
Sledila je razprava o možnostih izboljšanja otrokovih pravic. V razpravo so se poleg predstavnikov nevladnih organizacij vključili tudi najvišji predstavniki pristojnih državnih organov, poslanke in poslanci ter ostali udeleženci posveta. V sklepnem delu posveta so predstavniki ministrstev na kratko opredelili naloge svojih organov, pristojnih za proučitev problematike.

Slika Urška Klakočar Zupančič v Državnem zboru

Posveta so se udeležili tajnik Zveze Štefan Kušar ter strokovni delavki Brigita Kosi in Nastja Žlajpah. Stališča Zveze so zastopali s pisnim in ustnim prispevkom ter z vključevanjem v razpravo.

Pisni prispevek je objavljen na spletni strani Državnega zbora, in sicer v zavihku posveta “Za boljšo prihodnost otrok”:https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/is/dogodki/PosvetZaBoljsoPrihodnostOtrok/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8zinfyCTD293Q0N_M39zQ3MLPxcAp2DHA38vcz1w8EKvCy9Hb1ACtyNgkwNAl2MnHyDDYwNgo0M9KOI0W-AAzgSqR-Pgij8xhfkhoaGOioqAgCW2VTB/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

Pisni prispevek prilagamo še v : Wordovem dokumentu


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam