02.9. 2022

Ljubljana, 1. september 2022 – V sredo, 31.8.2022 se je v Ljubljani (Baza, center športnega življenja) odvijal dogodek v nogometu za osebe z motnjami vida, ki so se ga udeležili slepi in slabovidni iz Ljubljane in Obalno-kraške regije. V kratkem bodo srečanja za razvoj te paralimpijske športne discipline potekala tudi v ostalih slovenskih regijah.

Nogomet je igra, ki jo po svetu igrajo tudi slepi in slabovidni. Osebe z okvaro vida pri nogometu uporabljajo prilagojeno igrišče, zvenečo žogo ter posebna zatemnjena očala, usmeritve pa dobivajo od videčih trenerjev in pomočnikov.

Nogometna zveza Slovenije in Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije sta projekt razvili s podporo SportForum Slovenija -Društva za promocijo športa. Prvo srečanje, v Bazi, centru športnega življenja, je bilo spoznavne narave, kjer so udeleženci spoznali pravila in prilagoditve ter se preizkusili v igri.

»Tokratni testni dogodek smo organizirali skupaj z ljubitelji nogometa (slepimi in slabovidnimi) iz koprskega in ljubljanskega območja, že naslednjič pa bomo zraven povabili še preostale nogometne navdušence iz ostalih regij « so sporočili iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Do žoge z dotikom je slogan kampanje za vključitev slepih in slabovidnih v nogometno igro. Pobudniki akcije pričakujejo, da se bo v kratkem v nogometno igro vključilo še precej več nogometnih navdušencev med slepimi in slabovidnimi, ki si tako želijo preživljati prosti čas v družbi nogometne žoge. Dolgoročni cilj projekta je organizacija nogometne lige za slepe in slabovidne, kjer se bodo med seboj pomerile ekipe iz različnih regij.

Udeleženci nogometnega srečanja s prevezami v dvorani

»Zame je bila to zanimiva izkušnja. Zadovoljil sem svojo potrebo po gibanju, čeprav v popolni temi, ki je sicer kot slaboviden nisem vajen,« je po sredinem dogodku povedal Rok iz Sežane.

Boštjan, večkratni udeleženec paralimpijskih iger v golbalu pa je povedal:
»Dobra in zanimiva izkušnja. Potrebnega bi bilo še nekaj treninga, da se stvari postavijo na mesto in da se igralci uskladijo med seboj. Upam, da se bo nogomet za slepe nadaljeval in da bo prerasel v tekmovali šport, morda tudi z ekipo, ki bo nastopala na mednarodnih tekmovanjih.«


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
Teden slepih in slabovidnih 2023

Prvi teden v juniju obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Novice in dogodki
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

Blinda

Projekt INFORMATIZACIJA ZDSSS

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije skupaj s partnerjema MDSS Celje in Kranj izvaja projekt Informatizacija ZDSSS , ki ga sofinancira Minisrstvo za javno upravo iz Sklada NVO.

Več informacij o projektu
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
100 izletov po Sloveniji

fotografija poti po gozdu
Projekt LETS

ZDSSS sodeluje pri projektu Erasmus+ LETS, ki temelji na inkluziji in enakih možnostih s prenosom znanja in izkušenj tečajev jadranja za slepe ali slabovidne iz Italije v Slovenijo. Pri projektu sodelujejo slepi in slabovidni iz Italije in Slovenije.
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logotip Ministrstva za javno upravo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam